Hírek

Tarr Béla tiszteletbeli Európai Filmdíjat kapott

Az Európai Filmakadémia idén Tarr Bélának ítélte a tiszteletbeli Európia Filmdíjat. „Az Európai Filmakadémia (EFA) e díjjal szeretné leróni tiszteletét egy olyan kiemelkedő rendező és erős politikai hanggal bíró személyiség előtt, akit nem csak a kollégái, de az egész világ odaadaó tisztelete és figyelme övez” – nyilatkozta az EFA szerdán.

A Kossuth-díjjal és Balázs Béla-díjjal is kitüntetett Tarr előtt mindössze öten, Manoel de Oliveira, Michel Piccoli, Sir Michael Caine, Andrzej Wajda és Costa-Gavras kapták meg ezt a tiszteletbeli kitüntetést, amelyet hivatalosan december 9-én, a 36. Európai Filmdíj keretein belül vehet át a rendező, Berlinben. A ceremóniát élőben nyomon követhető lesz ezen a linken keresztül.

Tarr Béla filmes karrierje a Családi tűzfészekkel vette kezdetét, második rendezése, a Panelkapcsolat különleges említést nyert a Locarnoi Nemzetközi Filmfesztiválon,

később a Kárhozatot már jelölték is az Európai Filmdíjra, 1988-ban.

A Krasznahorkai László regénye alapján készített, közel 450 perces hosszúságú Sátántangó számtalan elismerés közepette Caligari-díjat is hozott a Tarrnak, nagyjátékfilmes rendezői pályafutását a Werckmeister harmóniák és A londoni férfi után 2011-ben, a Torinói lóval fejezte be. Azóta tanít, illetve producerként tevékenykedik.

Gerdesits Pál

Gerdesits Pál 2021-ben szerzett mesterdiplomát az ELTE filmtudomány szakán, jelenleg az ELTE esztétika doktori programjának PhD hallgatója. Elkötelezett szürrealista, Werner Herzog és Jeffrey Lebowski lelkes követője. Állítólag ügyesen gitározik.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!