Hírek

Te is részt vehetsz az elhagyatott világítótoronyban megrendezésre kerülő Göteborgi Filmfesztiválon!

A járványra való tekintettel idén különös gonddal szervezik csak meg a Göteborgi Filmfesztivált. Most akár te is részt vehetsz az elhagyatott világítótoronyban szervezett egyszemélyes vetítéseken, elmondjuk, hogyan!

Nem mindennapi körülmények nem mindennapi megoldásért kiáltanak. Így gondolkodtak a Göteborgi Filmfesztivál szervezői is, akiknek idén, a járvány közepette nehéz döntést kellett meghozniuk. Bár a fesztivál, amit sorban a 44. alkalommal rendeznek meg, digitálisan meg lesz tartva, mégsem lesz az igazi az élő vetítések varázsa nélkül. Vagy mégis? Még jó, hogy Svédország tele van kietlen, félreeső helyekkel, ahol biztonságosan le lehet bonyolítani egy ekkora eseményt, még ha csak egy vendéggel is.

Egy szerencsés kiválasztott jelentkező egy elhagyatott svéd világítótoronyban tudja majd végignézni a fesztivál válogatását, teljes magányban.

A Pater Noster nevezetű világítótorony egy parányi lakatlan szigeten található az Északi-tengeren, írja az Indiewire. Itt lesz lehetősége egy hetet eltölteni a szerencsés nyertesnek teljes izolációban, ahol egyetlen társai a filmek lesznek. Minden nap jelentést kell tennie majd az aznap látott filmről és arról, milyen élmény mindentől messze, egy világítótoronyban átélni a fesztivált. Robert Eggers A világítótorony című tavalyi filmjét megidéző alkalom lehetőséget ad arra, hogy átérezzük, min mentek keresztül Willem Dafoe és Robert Pattinson karakterei összezárva.

De nemcsak a világítótorony lesz a Göteborgi Filmfesztivál egyetlen helyszíne, bár kétségkívül ez a legizgalmasabb. Két másik legendás helyen, a Scandinavium arénában és a Draken moziban is lesznek egyszemélyes vetítések. Az utóbbiban a néző a vetítés előtt még egy kizárólag neki szóló bevezetőt is kap magától a filmrendezőtől. A magányos, de biztonságos vetítések Jonas Holmberg, a fesztivál művészeti vezetője szerint a világjárvány által megváltozott filmnézési szokásokat boncolgatják.

A bátrak a Göteborgi Filmfesztivál honlapján tudnak jelentkezni a világítótornyos remetelétre. A nyertest 2021. január 19-én hirdetik, ki és a fesztivál maga január 29. és február 8. között fog lefolyni digitális formában. A végső szelekcióba beválogatott filmekre pedig január 12-én derül fény.

Takács Janka

Janka jelenleg elsőéves hallgató a párizsi Sciences Po egyetem média és kommunikáció szakán. Mozifüggő, legfőképp a régi hollywood-i filmeket és az indie filmeket kedveli, de egy ütős filmzenével bármikor le lehet venni a lábáról.