Hírek

Te mit nézel majd idén a Budapesti Klasszikus Film Maratonon?

Szeptember 12-én indul az idei Budapesti Klasszikus Film Maraton, amely ezúttal is közel 100 restaurált magyar és nemzetközi klasszikussal várja az érdeklődőket. Most pedig a teljes program megjelent az eseményhez. Te mit nézel majd meg?

Idén is feldobja az ősz kezdetét a Budapesti Klasszikus Film Maraton! A szeptember 12-e és 17-e között futó filmes eseményen számtalan alkotást láthatnak ingyen, illetve kedvezményes áron a mozi szerelmesei.

A filmvetítések mellett mesterkurzusok, kerekasztal-beszélgetések, könyvbemutató és további ifjúsági programok is várják a Budapesti Klasszikus Film Maratonra látogatókat.

Az eseményt 12-én az Uránia Filmszínházban nyitják meg a 2000-es Malénával, amelyben Monica Bellucci tündököl a főszerepben. Ezt követően további négy helyszínen is lesznek vetítések és különböző programok. A filmeket egységesen 500 Ft-os áron lehet majd megnézni, de a diákok és tanárok 2000 ingyenes karszalagot kapnak a szervezőktől.

A szabadtéri vetítéseket ismét a Szent István téren rendezik meg. Idén így néz ki a beosztás:

09.13. szerda 20.00 Ed Wood, Kísérőfilm: Küzdelem a létért
09.14. csütörtök 20.00 Jézus Krisztus szupersztár
09.15. péntek 20.00 Régi idők focija, Kísérőfilm: Várostérkép – Budapest
09.16. szombat 20.00 Pomádé

Igazán különleges ínyencségként még filmkoncertekkel is készül a Maraton!

A Budapest Music Center frissen csatlakozott az eseményhez, és hat zenével kísért filmvetítéssel várja a nézőket. A BMC-ben 13-án egy rövidfilmes válogatás kerül terítékre a Pathé Alapítvány gyűjteményéből, amit Lukács Miklós (cimbalom), Fekete-Kovács Kornél (trombita), Gőz László (fúvós hangszerek), valamint Harcsa Veronika (ének) kísérnek. Másnap, 14-én Ellen Richteré a főszerep: a Ha az átok teljesül – A halál bacchanáliája és a Babona című alkotásokat kíséri zenével Komjáti Áron (gitár, elektronika), Fekete-Kovács Kornél (trombita), Gőz László (fúvós hangszerek) és Dés András (ütőhangszerek).

De ezek mellett zenei kíséretet kap a Küzdelem a létért (14-e), a Mackó úr kalandjai (16-a), valamint az Erotikon (16-a) és az Erzsébet királynő is (17-e).

És hogy pontosan milyen filmekkel is várja a közönséget az idei Budapesti Klasszikus Film Maraton?

A teljesség igénye nélkül olyan hazai darabokat találunk a kínálatban, mint az 5 óra 40, A sípoló macskakő, A tanítványok, az Egy bolond százat csinál, a Hol volt, hol nem volt, a Külvárosi legenda, a Macskafogó, a Mágnás Miska, a Pesti mese, a Régi idők focija és a Városbújócska.

Míg a nemzetközi porondot a már említett Grease, a Trainspotting, A harmadik ember, A keresztapa, Az utolsó skót király, a Dühöngő bika, az Ed Wood, a Férjek, a Fogjunk tolvajt!, a Jézus Krisztus Szupersztár, a Lenni vagy nem lenni, a Mindörökké nő, a Piros cipellők, a Piszkos játék, a Római vakáció és a Vágyak szigete színesíti. Természetesen számos más alkotás mellett.

De műsoron lesznek olyan érdekességek is, mint egy 1916-os némafilm Budapestről, az 1918-as Az aranyember, Korda Zoltán 1942-es A dzsungel könyve, összeállítások Elek Judit alkotásaiból és Földes Péter animációiból. Sőt, még hazai női rendezők rövidfilmes válogatásait is megnézhetjük a maraton során.

A teljes programot itt találjátok, míg a vetített filmek listáját itt tudjátok elérni.

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com