Hírek

Teljes a 12. Szemrevaló Filmfesztivál programja

Aranyéveink
Aranyéveink

A Goethe Intézet, az Osztrák Kulturális Fórum és a Svájci Nagykövetség közös filmhetét idén október 5-15. között rendezik meg a budapesti Művész moziban.

A német nyelvterület legfrissebb filmjeiből ízelítőt adó seregszemle ezúttal is eredeti nyelven, magyar felirattal vetíti a filmeket. A 11 alkotást bemutató fesztivált október 5-én a budapesti a Művész moziban Christian Petzold az idei Berlinalén Ezüst Medve díjat és a zsűri nagydíját nyert Tűzvörös égbolt című filmje nyitja. A nyitóest vendége a film egyik főszereplője, Langston Uibel lesz. A Vonzások és választások blokkban lesz látható továbbá a magyar származású svájci rendező, Barbara Kulcsar a Juno 11 forgalmazásában a mozikba kerülő Aranyéveink című vígjátéka. Itt vetítik még A felső szomszédok című, szintén svájci vígjátékot, melyben a címszereplők pikáns ajánlatot tesznek, ami próbára teszi Anna és Thomas egykor halhatatlannak tartott szerelmét.

A Kívülállók és különcök válogatásban pereg majd a 2023-as Német és Bajor Filmdíjon egyaránt díjazott Sisi és én című német-svájci-osztrák dráma, melyben Sisi és új társalkodónője, Sztáray Irma grófnő saját törvényeik szerint élnek a korfui villában. A Juno 11 forgalmazásában a Szemrevalón debütál A róka című, az idei Bajor Filmdíjon díjazott alkotás, mely Adrian Goiginger rendező dédapjának igaz története. A második világháború elején a zárkózott fiatal katona egy sebesült rókakölyökre bukkan, amit meggyógyít és magával visz a megszállt Franciaországba. Az Alma és Oskar című osztrák-német-svájci-cseh dráma a bécsi művészeti élet „fenegyereke”, Oskar Kokoschka és Gustav Mahler özvegye, az öntörvényű és ambiciózus Alma Mahler destruktív szerelmét tárja a néző elé.

Alma és Oskar

A Közösségi konfliktusok blokkban lesz látható Németország idei Oscar-nevezettje, a 73. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon két, a Német Filmdíjon pedig számos további díjat nyert, a Mozinet forgalmazásában a mozikba kerülő A tanári szoba. Az elhivatott, fiatal Carla óráin aktívan vesznek részt a gyerekek, amíg sorozatos lopások nem zavarják meg az iskola nyugalmát. A tanári szoba a hatalmi viszonyok laboratóriumává változik, és a gyerekek között is egyre nő a feszültség. Az önéletrajzi ihletésű Nap és beton című német dráma négy tizenöt éves tinédzser drogokkal, bandaháborúkkal és családi pokollal terhelt életét követi, míg a Csak az időjárásról beszélgetnek című, szintén német film egy elsőgenerációs keletnémet értelmiségi nő kalandjait mutatja az ismerősen idegen környezetben, szabadság és kényszerek között, vidéken és a nagyvárosban.

Az Alternatív életformák szekció egyik darabja az Anima – Apám ruhái című, többszörösen díjnyertes német dokumentumfilm. Igaz történet családi titkokról, a nemi és társadalmi identitás kérdéseiről – a személyes interjúkat animált filmrészek és családi fényképek egészítik ki. Végül az osztrák-német Vienna Calling szórakoztató, felvillanyozó és költői doku-musical a bécsi alternatív zene felvirágzásáról, amely már néhány éve tart.

Október 5-15. között a Művész moziban lesz látható a 12. Szemrevaló programja, majd Debrecenben, Szegeden, Pécsett és új helyszínként Veszprémben is vetítik a fesztivál legjobb filmjeit.

Lajó Odil

Lajó Odil az ELTE filmtudomány mesterszakos hallgatója. Különösen érdekli a spanyol és a kelet-európai kortárs film, a realista és feminista filmelméletek, a coming-of-age történetek, a mumblecore és a videojátékok.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!