Hírek

Teljessé vált a CineDocs versenyprogram

A CineDocson, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjában szeptember 9. és 17. között kilenc új, ízig-vérig nagyvászonra álmodott dokumentumfilmmel találkozhat a közönség.

A CineDocs válogatása idén is egészen rendkívüli élettörténeteket tár fel, miközben az egyes filmek korunk legégetőbb társadalmi kérdéseire is felhívják a figyelmet, vagy egyenesen kutatják a megoldási lehetőségeket – írja a fesztivál sajtóközleménye. A programban látható filmek olyan szögből ismertetik világunkat és a benne élőket, ahogyan azt egész biztosan sosem láttuk még – írja a közlemény.

A korábban már bejelentett Magyar hangja… (r.: Csapó András) mellett egy másik hazai dokumentumfilm is versenyez: Oláh Kata és Csukás Sándor készített filmet a legendás magyar olimpikonról, Keleti Ágnesről. Az Aki legyőzte az időt – Keleti Ágnes a Nemzet Sportolója címmel kitüntetett, ötszörös olimpiai bajnok, világbajnok tornász, negyvenhatszoros magyar bajnok és hétszeres csapatbajnok életét mutatja be visszaemlékezések és soha nem látott archív felvételek segítségével.

A most 101 éves Keleti Ágnes a legidősebb élő olimpiai bajnok. Túlélte a XX. század legviszontagságosabb éveit, sőt legnagyobb olimpiai sikerét éppen 1956-ban aratta: ekkor három szeren (talaj, gerenda, felemás korlát) és a kéziszercsapatban nyert olimpiát. A programba világpremierként került magyar-izraeli koprodukció nem pusztán egyetlen élettörténet, de egyben az előző évszázad magyar történelmének szubjektív krónikája.

A kizárólag archív felvételekre támaszkodó Tűzben edzett szerelem az idei év egyik jelentős dokumentumfilm-szenzációja. Az amerikai Sundance Filmfesztivál óta sorra járja a világ filmfesztiváljait. Most a hazai közönség is megismerheti, miért vált mindenhol közönségkedvencé ez a vulkanológus házaspár történetét bemutató szokatlan történet. Katia és Maurice Krafft az életüket áldozták a munkájukért, nap mint nap dacolva a veszéllyel lenyűgöző felvételeket készítettek. Rendhagyó szerelmüket Sara Dosa rendezőnő többszáz órányi nyersanyagot feldolgozásával szemlélteti.

Az Arany Pálma-díjat nyert Bádogdob és A rémkirály rendezője, Volker Schlöndorff dokumentumfilmjében, Az erdőcsinálóban a nemrégiben az úgynevezett alternatív Nobel-díjjal, a Right Livelihood Awarddal elismert Tony Rinaudo portréját festette le. Rinaudo megtalálta a módját annak, hogy az évtizedek óta a föld alatt szunnyadó, még élő fatörzseket és gyökereket „felébresztve” a legkopárabb területeken is fákat növesszen, és így több ezer afrikai földművesnek biztosítsa a megélhetést. Schlöndorff követi Tony Rinaudót különböző afrikai országokba, hogy tanúja legyen, munkája milyen hatással volt az elsivatagosodás elleni küzdelemben.

Az erdőcsináló párfilmje lehetne a szöveg nélküli, ezáltal teljes mértékben családbarát A tölgy – Az erdő szíve. A tölgyfa méltóságteljes megjelenése, barázdált kérge, jellegzetes levele és lombkoronája miatt hazánkban különleges helyet tölt be a természetszeretők szívében: a túrázók talán nem is tudják, hogy a tölgyek mennyi állatnak biztosítanak élőhelyet. Törzse és ágai otthont nyújt mókusoknak, madaraknak és bogaraknak, gyökereinél egerek és gombák húzzák meg magukat. Termése élelmet biztosít, a körülötte lévő avar fekvőhelyet ad az arra járó vaddisznóknak, sünöknek és rókáknak. Laurent Charbonnier és Michel Seydoux természetfilmjében betekintést nyerünk egy tölgyfa mindennapjaiba, a felvételeken testközelből ismerjük meg azt a színes élővilágot, amit a turistaútról nem látunk.

A 18. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált idén 2022. szeptember 9. és 17. között rendezik meg Miskolcon. A fesztivál teljes programja az elkövetkező hetekben kerül nyilvánosságra.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!