Hírek

BIDF 2019: Teltházas vetítésekkel zárult a fesztivál

Teltházas vetítésekkel zárult az 5. alkalommal megrendezett Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF), amelynek zsűrije öt kategóriában döntött a díjakról.

Az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon, amelyet január 28. és február 3. között rendeztek meg Budapesten a Cinema City Aréna moziban, csaknem 40 film, köztük hét rövid dokumentumfilm szállt versenybe.

Az idei fesztivál sokrétű, akut, akár tabutémákat is érintő filmjei lenyűgözték a nézőket és a zsűrit is” – írta a fesztivál.

Mint írják, a művészeti élet, a közélet és a sajtó elismert szereplőiből álló magyar és nemzetközi zsűri külön értékelte a filmeket, díjakat osztott a diák és a nyugdíjas zsűri, és a fesztivál közönsége is szavazhatott a legjobb filmre.

A Meztelen remény kategóriában a fődíjat Marta Prus Túl minden határon, míg a különdíjat Cyril Aris A hinta című alkotása nyerte el. A Meztelen üzenet szekcióban a fődíjat Leon Lee Segélykiáltás egy kínai munkatáborból, a különdíjat Simon Lereng Wilmont Ugatás a távolból című filmje kapta meg. A Meztelen igazság elnevezésű kategória fődíját Christian Frei Genezis 2.0., különdíját Hans Block és Moritz Riesewieck Tisztogatók című filmjének ítélték. A Meztelen szenvedély címet viselő szekció fődíját Erick Stoll és Chase Whiteside América, különdíját Jean Libon és Yves Hinant Isten engem úgy segéljen című filmje kapta. A Meztelen rövidség kategória fődíját Oláh Kata és Csukás Sándor Mignon című műve nyerte el.

A nemzetközi diákzsűri díját Hogir Hirori A hatástalanító című filmje kapta. A nyugdíjas zsűri Hans Block és Moritz Riesewieck Tisztogatók című filmjét díjazta. A közönségdíjat Daniel McCabe Ez Kongó című filmje nyerte el.

A kreatív dokumentumfilmek rólunk szólnak és közel állnak hozzánk, a meztelen valóságot mesélik el. Szórakoztatnak, megérintenek és gondolkodóba ejtenek. A hangsúlyos érdeklődés is jól tükrözi, az emberek igenis kíváncsiak arra, mi történik ma a nagyvilágban” – áll a fesztivál közleményében.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com