Hírek

Cinefest 2014: Telt házzal mennek a vetítések

CineFest FilmfesztiválMind a filmek, mind a szakmai programok iránt nagy az érdeklődés a miskolci nemzetközi filmfesztiválon, gyakorlatilag minden vetítés telt házzal megy – mondta Bíró Tibor, a múlt csütörtökön kezdődött és immár félidejébe lépett Jameson CineFest fesztiváligazgatója az MTI-nek.

„A tizedik, ünnepi CineFestre igyekeztünk nagyon erős versenyprogramot összeállítani, és a nézők érdeklődése ezt igazolja, a nagyjátékfilmek vetítéseire a termek befogadóképességét meghaladó érdeklődés mutatkozik” – kezdte értékelését Bíró Tibor.

Elmondta, a szakmai programok hasonló érdeklődésre tartanak számot. Az idei, tíznapos fesztivál két újdonsága, a Made in Holland és a DunaDOCK is sikerrel zárult, így valószínűleg a Magyarországon kevésbé ismert nemzeti filmművészetet bemutató, valamint a dokumentumfilmeket és rendezőiket középpontba állító programsorozat a jövőben is a fesztivál palettáján marad.

Bíró Tibor kitért arra is: az ingyenes fesztivál iránti kíváncsiság nem csupán a miskolciak körében általános, arra az egész országból érkeznek érdeklődők. Emellett rekordszámú, hatszáz fölötti az akkreditált szakmai vendégek, alkotók, filmkritikusok és más szakmai érdeklődők száma.

Felidézte, hogy Miskolcon rendezték meg 1938-ban az első nemzeti filmhetet, a hatvanas évektől a rendszerváltozásig pedig itt tartották a Magyar Rövidfilm és Televíziós Fesztivált. Ezt a hagyományt kívánták feléleszteni 2004-ben az első CineFesttel úgy, hogy a kezdetektől a fiatal filmesek nemzetközi seregszemléjének szánták azt. A tízéves fejlődést jól mutatja, hogy mára többen azt latolgatják, Karlovy Varyban vagy itt tartsák-e meg a filmjük nemzetközi premierjét – jegyezte meg.

Bíró Tibor kiemelte: a fesztivál elismertsége abban is megmutatkozik, hogy a lehetőségekhez mérten megkapja azt a támogatást, amire szüksége van. Az állam, a szakmai szervezetek és a városi önkormányzat mellett az Európai Unió médiaprogramja is támogatja a fesztivált, és ezt a magyarországi filmes rendezvények közül egyedül a CineFest mondhatja el magáról. Így nemcsak, hogy a tíz év alatt nem kellett visszalépni, de a fesztivál minden évben „nőtt egy kicsit”, és a jövőre nézve is ez a terv – fűzte hozzá.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com