Hírek

Terry Gilliam felszólalt a #MeToo kampány ellen

A Brazil és a 12 majom rendezője szerint a mozgalmat mára a tömeg akarata irányítja. 

„Olyan, mintha megszűnt volna az intelligencia, az emberek félnek kimondani, amit gondolnak” – nyilatkozta a Monty Python csoport tagja az AFP-nek. A rendező megosztó nyilatkozatot tett a kirobbant zaklatási botrányba belebukott filmmogullal, Harvey Weinsteinnel kapcsolatban, akit habár nyilatkozatában egy szörnyetegnek és egy s*ggfejnek nevez, Gilliam szerint a vélelmezett áldozatok egy része tudta, mire vállalkozik.

„Harvey kitárta az ajtót pár embernek, egy éjszaka Harvey-val – ez a siker ára” – teszi hozzá a rendező. „Ez az áldozatok világa. Voltak, akik nagyon is jól jártak a Harvey-val történő találkozással, és voltak, akik nem. Azok, akik jól jártak, nagyon is tudták, mit csinálnak. Ezek felnőttek, felnőtt emberekről beszélünk, nagy ambíciókkal.” Gilliam szerint sok nő igazából nem szenvedett, csupán karrierjük előremozdítására használták a producert.

A rendező Matt Damon védelmében is felszólalt, aki még egy januárban tett nyilatkozatával zavarta fel az állóvizet. A színész szerint vannak fokozatai a szexuális zaklatásnak, melynek határait nem tanácsos összemosni. „Előjött azzal, hogy nem minden férfi szexuális ragadozó, erre nyilvánosan porba tiporták. Nevetséges, ami zajlik!” – mondta az ügyről Gilliam.

A brit rendező nem az első európai filmes, aki kritikával illeti a Hollywoodban kirobbant #MeToo mozgalmat, korábban a Szerelem és a Happy End osztrák rendezője, Michael Haneke is boszorkányüldözésnek nevezte a szexuális zaklatások nyomán kirobbant kampányt.

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.