Hírek

Terry Gilliam felszólalt a #MeToo kampány ellen

A Brazil és a 12 majom rendezője szerint a mozgalmat mára a tömeg akarata irányítja. 

„Olyan, mintha megszűnt volna az intelligencia, az emberek félnek kimondani, amit gondolnak” – nyilatkozta a Monty Python csoport tagja az AFP-nek. A rendező megosztó nyilatkozatot tett a kirobbant zaklatási botrányba belebukott filmmogullal, Harvey Weinsteinnel kapcsolatban, akit habár nyilatkozatában egy szörnyetegnek és egy s*ggfejnek nevez, Gilliam szerint a vélelmezett áldozatok egy része tudta, mire vállalkozik.

„Harvey kitárta az ajtót pár embernek, egy éjszaka Harvey-val – ez a siker ára” – teszi hozzá a rendező. „Ez az áldozatok világa. Voltak, akik nagyon is jól jártak a Harvey-val történő találkozással, és voltak, akik nem. Azok, akik jól jártak, nagyon is tudták, mit csinálnak. Ezek felnőttek, felnőtt emberekről beszélünk, nagy ambíciókkal.” Gilliam szerint sok nő igazából nem szenvedett, csupán karrierjük előremozdítására használták a producert.

A rendező Matt Damon védelmében is felszólalt, aki még egy januárban tett nyilatkozatával zavarta fel az állóvizet. A színész szerint vannak fokozatai a szexuális zaklatásnak, melynek határait nem tanácsos összemosni. „Előjött azzal, hogy nem minden férfi szexuális ragadozó, erre nyilvánosan porba tiporták. Nevetséges, ami zajlik!” – mondta az ügyről Gilliam.

A brit rendező nem az első európai filmes, aki kritikával illeti a Hollywoodban kirobbant #MeToo mozgalmat, korábban a Szerelem és a Happy End osztrák rendezője, Michael Haneke is boszorkányüldözésnek nevezte a szexuális zaklatások nyomán kirobbant kampányt.

Avatar

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya