Hírek

Nikola Teslát ezúttal Ethan Hawke alakítja — Tesla előzetes

Ethan Hawke

Nikola Tesla életének története és munkássága filmek sorát ihlette eddig is. Ezúttal pedig Ethan Hawke kapta meg a lehetőséget, hogy eljátssza a feltalálót. Vele szemben, a 19. századi tudományos ring másik sarkában, a Kyle MacLachlan által megformált Thomas Edison áll. Akinek ez esetleg első pillantásra túlzottan történelemkönyv ízű lenne, próbálja elképzelni, ahogy Edison az embereket azzal próbálja meggyőzni a váltóáram veszélyeiről, hogy kóbor kutyákra és cirkuszi elefántokra mér halálos áramütést.

Michael Almereyda filmjének középpontjában minden idők egyik legnagyobb volumenű tudományos vitája áll: az egyenáram, amit Edison képviselt az Electric Light Company színeiben vagy a váltakozó áram, amit Tesla támogatott háttérben a Westinghouse Electric Company-val, szolgáljon a világ elektromos ellátásának alapjául?

Edison marketingesként egyértelműen többet ért el. Az 1880-as években olyan sikerrel képviselte az egyenáramot, hogy azt egészen az 1960-as évekig nem sikerült teljesen felváltania a váltóáramnak. 

A történet izgalmas, és valós alapokon nyugszik. A vita kimenetele pedig sokak életére volt alapvető hatással. Persze, a két tudós munkásságának jelentőségét tekintve ez nem is meglepő.

Tesla alakja összetett alapot jelent a forgatókönyvíróknak mai napig. A feltaláló meglehetősen furcsa szokásairól is ismert volt.  Kényszeresen irtózott a baktériumoktól, egy nap rengetegszer mosott kezet és gyakran viselt kesztyűt. A tisztaság iránti megszállottsága pedig egy idő után olyan szintig jutott el, hogy  minden ételét és italát átfőzte fogyasztás előtt a kórokozók miatt.

Tulajdonképpen a leírások alapján annyi különös szokása volt, hogy a filmek rendszerint ezeknek csak egy részét tudják megmutatni. Miközben a tudományos téren elképesztően termékeny és sikeres tudós találmányait tekintve ugyanez helyzet. Bőven lehet válogatni, mire koncentrál egy esetleges adaptáció.

A Tesla előzetese egy kifejezetten lendületes válogatást ígér furcsaságok, felemelő pillanatok és bukások zavarba ejtő egyvelegéből.

Ez alkalommal Hawke kapta meg a lehetőséget, hogy eljátssza a tudóst, amivel többek között a Tökéletes trükkben szereplő David Bowie-t és a The Current War című filmben Teslát alakító Nicholas Hoult-ot követi a hosszú sorban. 

A Teslát rendező Michael Almereyda korábban a Hamlet és a Cymbeline forgatásának alkalmával dolgozott együtt a színésszel, akit legutóbb The Truth-ban láthatott a közönség Catherine Deneuve, Juliette Binoche oldalán.

 

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing, a reklám és a streaming platformok világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. mlinarikmariann@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya