Hírek

34 tévés produkció gyártását támogatja az NFI

Eddig 10 animációs és 24 tévés produkció támogatásáról döntött a magyar Nemzeti Filmintézet. A pályázatok beadása és feldolgozása még folyamatban van. 

A magyar Nemzeti Filmintézet  televíziós bemutatásra készülő alkotások támogatási pályázataival kapcsolatban folyamatosan érkeznek a friss információk. A dokumentum-, az ismeretterjesztő-, az animációs- a tévé-, a kisjátékfilm, a történelmi dokumentumfilm pályázatokra, és a magyar filmtámogatási rendszer újdonságaként először meghirdetett tévésorozat pályázatra összesen több mint 1000 filmtervvel jelentkeztek eddig az alkotók. 

A Televíziós Döntőbizottság összesen 100 millió forint értékű támogatást szavazott meg 10 animációs és több mint 160 millió forintot 24 ismeretterjesztő film gyártására.

A Macskafogó-t is jegyző Ternovszky Béla, a Televíziós Döntőbizottság tagja elmondta, hogy „a pályáztatási rendszer átalakítása miatt a 2020-as év minden kategóriájában rekordszámú szinopszist nyújtottak be az alkotók. Az animációs pályázat első fordulójában ezért is nehéz dolga volt a bizottságnak. A döntés eredményeként a jelentős életművel rendelkező idősebb alkotók mellett – úgy a sorozat epizódokban, mint az önálló filmtervek esetében – a fiatal tehetségek is lehetőséghez jutottak.

A magyar animáció jól ismert alkotói közül Rófusz Ferenc egy gyerek fantáziájából életre kelt csodás kismadár történeteit meséli el, Gyulai Líviusz Mark Twain regénye alapján készít majd rajzfilmsorozatot, Orosz István pedig egy új izgalmas egyedi alkotással készül. 

Fazakas Szabolcs határon túli rendező Orbán Balázs életéből mutat be eddig nem ismert történeteket, míg Hajba László Floki, a kiskutya hangján szól a kisgyerekekhez a kedvesség, az őszinteség és a barátság fontosságáról.

Rófusz Ferenc: Ticket

A 24 ismeretterjesztő film, köztük négy határon túli alkotó, múlt és jelen különféle izgalmas témáit dolgozza fel. A tévénézők ezek révén megismerhetik majd többek között négy magyar futballedző pályáját.

Elkészülhet Kolovratnik Krisztián  Bringás Brigantik című sorozatának második évada és Mosonyi Szabolcs természetfilmes új alkotása is, ami a Dráva vadvilágát mutatja be a nagy sikerű Vad Balaton, Vad Kunság és Vad Szigetköz folytatásaként. 

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n szerzett MA diplomát filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakokon. Érdekli a streaming platformok világa. Szívesen készít interjúkat. Szabadidejében fotózik, néhány képe az oldalon is látható.