Hírek

A lélek a mennyhez, a test a földhöz tartozik – The House That Jack Built előzetes

Lars von Trier minden megmozdulása és alkotása botrányos, eredeti, a semmivé gyaluló tornádó erejével bír, és mindemellett zseniális. Új filmjének előzetese alapján e tekintetben nem változott egy szemernyit sem. A The House That Jack Built (A ház, amit Jack épített) tutira nem egy egyszerű darab.

„A lélek a mennyhez, a test a földhöz tartozik” – állítja Jack (Matt Dillon), a szuperintelligens sorozatgyilkos Lars mester új filmjében, az A The House That Jack Builtben. Az egyik áldozat szerepében  Uma Thurman is felbukkan.

Lars von Trier idén visszatért Cannes-ba! Azt követően lett kiátkozott személy a fesztiválon, hogy 2011-ben a Melankólia sajtótájékoztatóján lényegében mindenkit kiosztott a világon, majd közölte, hogy ő egy náci. Nem is hívták meg A nimfomániást 2014-ben. Idén aztán mindenki arról beszélt, vajon beengedik-e ismét a legnagyobbak közé a rendezőt, és bár a filmjét a legpatinásabb versenyszekcióba nem válogatták be, versenyen kívül mégis vetítik –  jelentették helyszíni tudósítóink.

A film mondanivalója amellett foglal állást, hogy az élet gonosz és lelketlen. Ezt az elméletet 2 óra és 35 percben, merő vér és erőszak közepette fejti ki. Az első vetítés nem kicsit megosztó: Cannes-ban tömött sorokban várakoztak a filmre, majd ugyanilyen lendülettel hagyták el a vetítést, akik pedig végignézték, azok percekig tartó ovációval üdvözölték a művet.

A történet 12 évet ölel fel Jack, a sorozatgyilkos életéből. A hetvenes években járunk, valahol Amerikában. A cselekmény a főszereplő nézőpontjára korlátozódik, aki a gyilkosságokat afféle művészi alkotásként éli meg. A cél a végső műalkotás létrehozása, melynek színtere a ház, amit Jack épített.

Avatar

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja. kellermirella@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya