Fókuszban Hírek

A lélek a mennyhez, a test a földhöz tartozik – The House That Jack Built előzetes

Lars von Trier minden megmozdulása és alkotása botrányos, eredeti, a semmivé gyaluló tornádó erejével bír, és mindemellett zseniális. Új filmjének előzetese alapján e tekintetben nem változott egy szemernyit sem. A The House That Jack Built (A ház, amit Jack épített) tutira nem egy egyszerű darab.

„A lélek a mennyhez, a test a földhöz tartozik” – állítja Jack (Matt Dillon), a szuperintelligens sorozatgyilkos Lars mester új filmjében, az A The House That Jack Builtben. Az egyik áldozat szerepében  Uma Thurman is felbukkan.

Lars von Trier idén visszatért Cannes-ba! Azt követően lett kiátkozott személy a fesztiválon, hogy 2011-ben a Melankólia sajtótájékoztatóján lényegében mindenkit kiosztott a világon, majd közölte, hogy ő egy náci. Nem is hívták meg A nimfomániást 2014-ben. Idén aztán mindenki arról beszélt, vajon beengedik-e ismét a legnagyobbak közé a rendezőt, és bár a filmjét a legpatinásabb versenyszekcióba nem válogatták be, versenyen kívül mégis vetítik –  jelentették helyszíni tudósítóink.

A film mondanivalója amellett foglal állást, hogy az élet gonosz és lelketlen. Ezt az elméletet 2 óra és 35 percben, merő vér és erőszak közepette fejti ki. Az első vetítés nem kicsit megosztó: Cannes-ban tömött sorokban várakoztak a filmre, majd ugyanilyen lendülettel hagyták el a vetítést, akik pedig végignézték, azok percekig tartó ovációval üdvözölték a művet.

A történet 12 évet ölel fel Jack, a sorozatgyilkos életéből. A hetvenes években járunk, valahol Amerikában. A cselekmény a főszereplő nézőpontjára korlátozódik, aki a gyilkosságokat afféle művészi alkotásként éli meg. A cél a végső műalkotás létrehozása, melynek színtere a ház, amit Jack épített.

Keller Mirella

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja, a Nagyítás rovat felelőse. kellermirella@filmtekercs.hu

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..