Hírek

Anya Taylor-Joy mattot ad a sakkvilágnak – érkezik a The Queen’s Gambit a Netflixre

A Netflix októberben érkező minisorozatában Anya Taylor-Joy egy hányatott sorsú, ám ragyogó sakktehetséget alakít, aki úgy dönt, véget vet a sakkvilágban uralkodó férfidominanciának. Mindezt az 1950-es évek végén.

A The Queen’s Gambit egy coming of age-sztori, amely megmutatja a született zsenialitás árnyoldalait. A fiatal Beth (Taylor-Joy) árvaházba kerül Kentucky-ban, ahol hamar felfigyelnek briliáns sakktehetségére. A kitöréshez vezető út azonban nem könnyű: az árva lányként megbélyegzett Bethnek nőként kell elismerést szereznie a zsenik között, miközben gyógyszer -és alkoholfüggőségben szenved – írja a Comingsoon.net.

Ám Beth elhatározza, hogy betöri a sakkvilágot uraló üvegplafont.

Anya Taylor-Joy mellett a főbb szerepekben láthatjuk többek között az Egy kivételes barát rendezőjét, Marielle Hellert az unatkozó háziasszony szerepében, aki férjéből kiábrándultan tengeti hétköznapjait, mígnem Beth bekerül az életébe, akit lányaként kezd szeretni. Mellette látjuk Thomas Brodie-Sangstert (Trónok harca, Igazából szerelem) is, aki a kezdetben beképzelt és higgadt vetélytársból Beth legfőbb szövetségese lesz. Harry Melling (Harry Potter, Mindig az ördöggel, Halhatatlan gárda) Kentucky állam sakkbajnokát alakíta, akinek önbizalma Beth érkezésekor súlyosan meginog, Bill Camp (Aznap éjjel, Joker, Sötét vizeken) pedig az árvaház portását játssza, aki Betht megismerteti a sakkozással, ezzel elsőként fedezve fel, hogy a lány személyében egy csodagyereket ismerhet meg a világ.

Anya Taylor-Joyt legutóbb az Üvegben, a Radioactive-ban és az Emmában láthattuk, és szinte hihetelen, de szeptemberben végre érkezik az évek óta késlekedő Új mutánsok is a színésznővel az egyik főszerepben, valamint 2021-től láthatjuk az Edgar Wright (Haláli hullák hajnala, Scott Pilgrim a világ ellen, Vaskabátok, Baby Driver) rendezésében készülő Last Night in Soho c. thrillerben is.

A The Queen’s Gambit október 23-án érkezik a Netflixre.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés