Hírek

Thierry Fremaux: Cannes nem lesz virtuális fesztivál

Thierry Fremaux

Ha nem lehet klasszikusan megrendezni, a cannes-i filmfesztivált akkor sem helyezik a virtuális térbe – nyilatkozta a fesztivál igazgatója. Azt is elmondja, miért nem.

A koronavírus járvány miatt egyre több helyen gondolkodnak alternatív megoldásban is a forgalmazók és a fesztiválszervezők. Thierry Fremaux, a cannes-i fesztivál igazgatója azonban elzárkózik a gondolattól – közölte szerdai cikkében a Variety.

„Cannes történelme, szellemisége és egyáltalán a világra gyakorolt hatása olyan, ami ezt nem engedi meg. Mi az, hogy digitális fesztivál? Digitális verseny? Egyáltalán ezt úgy kellene kezdeni, hogy kikérjük a jogtulajdonosok véleményét.”

Fremaux nehezen tud elképzelni egy Wes Anderson vagy egy Paul Verhoeven filmet számítógépen. Az igazgató további tippeket is adott, milyen filmeket várjunk egy esetlegesen mégis megtartott fesztiválon. Ő a Top Gun 2-t vagy a Pixar legújabb filmjét, a Soult pl. moziban nézné, nyilván a fesztiválon. Ezzel némileg kiszivárogtatott részleteket egy esetleges versenyprogramból.

Mint ismeretes, a fesztivál elhalasztását a szervezők a járványra való tekintettel március 19-én jelentették be az eredeti májusi helyett egy késő júniusi, kora júliusi időpontra.

A járvány jelenlegi állapota mellett azonban ez az időpont is kérdéses.

Fremaux kijelentését azonban Alberto Barbera hétvégi nyilatkozatának reakciójaként szánta. A Velencei Filmfesztivál művészeti igazgatója ugyanis éppen a minap jelentette ki, hogy a fesztivált szeptember elején biztosan megtartják, de nem zárja ki, hogy „a technológia adta lehetőségeket néhány kezdeményezésben felhasználják”.

Cate Blanchett zsűrielnök és Koreeda Hirokazu Arany Pálma-díjas rendező a Cannes-i Filmfesztivál szombat esti díjátadóján
Cate Blanchett zsűrielnök és Koreeda Hirokazu Arany Pálma-díjas rendező a cannes-i filmfesztivál szombat esti díjátadóján

 

Fremaux elutasítása természetesen nem meglepő, főleg ha figyelembe vesszük, hogy ő az igazgatója a Lyonban évente megrendezett Lumiere Fesztiválnak is, ami még inkább a hagyományok megőrzéséről szól. Ráadásul korábban éppen ezért ez volt az, amelyik kitiltotta versenyprogramjából a Netflix és később más streaming szolgáltató által gyártott filmeket, amiért azok nem hajlandóak megfelelni a fesztivál azon követelményének, hogy a filmek Franciaországban klasszikus moziforgalmazásba kerüljenek.

Mindeközben a producerek továbbra is nevezik a filmeket, miután a fesztivál másfél hónappal meghosszabbította a határidőt. A fesztivál pedig továbbra is a város és a minisztérium teljes támogatását élvezi.  Sőt, a francia kulturális miniszter kedden támogató alap létrehozását jelentette be a 2020-ra tervezett fesztiválok megsegítésére.

Ahogy a francia mondja: on va voir. Vagyis majd meglátjuk.

Avatar

Sergő Z. András

Sergő Z. András alapító, főszerkesztő-helyettes. Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film követője. Kedvencei a dokuk, a kamaradarabok, sport- és valláspolitika. sergoandras@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya