Hírek

Suspiria-hét: Thom Yorke a Suspiria zenéjével turnézik

A közeljövőben Thom Yorke Észak-Amerikában fog turnézni, ahol szólóműveit adja elő, plusz az új Suspiria filmzenéjét. 

A eredeti Suspiria zenéjét egy olasz banda, a Goblin játszotta. Ugyanez a progresszív-rock zenekar szerezte majdnem az összes Argento-film zenéjét Argentóval együttműködve. Az ő együttműködésük azon ritka esetek egyike, amikor a zene hamarabb elkészült, mint a film.

Luca Guadagnino a remake-hez a Radiohead énekesét, Thom Yorke-ot kérte fel zeneszerzőnek. Thom Yorke korábban rövidfilmekhez írt zenét, illetve 1999-ben felkérték a Harcosok klubja zenéjének megírásához, de azt akkor nem vállalta el. Így a Suspiria az első önállói filmzenei albuma.

Thom Yorke úgy gondolta, hogy nem lenne értelme a Goblin zenéjét újraírni, ehelyett inkább az 1982-es Blade Runner zenéjét használta inspirációként, illetve Pierre Henry és James Holden zenéjét.

Az album másfél évig készült, amelyben Thom Yorke tinédzser fia is közreműködött (az egyik számban ő dobol). Az egyik szám, a Has Ended még a film előtt elkészült, így Guadagnino le tudta játszani forgatás közben. A filmzene szövege nem követi a film történetét, sokkal inkább politikai tartalommal bír.

Thom Yorke az alkotás folyamatáról egyszer azt nyilatkozta, hogy van egy olyan fajta ismétlődés a zenében, ami hipnotikus. Emiatt folyton azon gondolkodott, hogy ez egy lehetséges formája a bűbájnak, és hogy a zenéjével bűbájt hoz létre.

***

Az írás a Suspiria-hét alkalmából készült. Olvasd el a cikksorozat további részeit!

Avatar

Keller Mirella

Keller Mirella az ELTE Filmelmélet és filmtörténet, illetve Magyar nyelv és irodalom szakán végzett. Jelenleg a Nyelvtudományi Doktori Iskola hallgatója. 2008 óta publikál filmes cikkeket. A Filmtekercs.hu ötfős szerkesztőcsapatának tagja. kellermirella@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya