Hírek

TIFF 2018: Fanny Ardant lesz a díszvendég

Fanny Ardant francia színész lesz a kolozsvári 17. Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) idei díszvendége, aki ebből az alkalomból életműdíjat vehet át, akárcsak Széles Anna színművész – jelentették be kedden a szervezők.

A május 25. és június 3. között zajló fesztiválon a pályafutása során száz filmben játszó Ardant adja át a fesztivál nagydíjának számító Transilvania Trófeát, amelyért idén 12 alkotás fog versenyezni. Ezeket a filmeket pályafutásuk elején álló rendezők jegyzik, akik a 15 ezer euró értékű nagydíjért szállnak versenybe.

Az 1949-ben született színésznő olyan kiváló rendezőkkel dolgozott, mint Costa Gavras, Michelangelo Antonioni, Sydney Pollack vagy Franco Zeffirelli, és olyan színészóriásokkal játszott együtt, mint Gérard Depardieu, Danielle Darreux, Harrison Ford, Cate Blanchett és Penélope Cruz.

Széles Anna Nagyváradon született, 1965-ben a Kolozsvári Állami Magyar Színházhoz szerződött, amelynek tagja volt 1989-ig, amikor áttelepült Magyarországra. Ez után előbb a Karinthy Színpad, 1990-től a Thália, majd az Arizona Színház tagja lett. 1962-től szerepelt filmekben és néhány esztendő alatt Románia egyik legtöbbet foglalkoztatott, leghíresebb női filmszínészévé vált. A hatvanas évek végétől Magyarországon forgatott filmekben is játszott, ő volt a Németh László Irgalom című regényéből készült tévésorozat főszereplője is.

Az idei TIFF-en 227 filmet vetítenek, amiből 178 nagyjátékfilm, 49 rövidfilm.

A fesztiválon megünneplik Ingmar Bergman születésének századik évfordulóját is.

A szervezők korábban közölték, hogy idén is lesz magyar nap, amelynek tiszteletbeli meghívottjai Szabó István és Mészáros Márta. Ők szintén életműdíjat vehetnek át.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés