Hírek

TIFF 2018: Magyar filmtervet díjaztak a fesztivál pitchfórumán

A Garázsmenet az áldozathibáztatás témájával foglalkozik egy párkapcsolati dráma keretei között.

Nagy Bálint és Lőrincz Nándor Garázsmenet című filmtervét díjazta a kolozsvári Transilvania nemzetközi filmfesztivál (TIFF) szakmai fóruma, a Transilvania Pitch Stop – közölte az MTI-vel a Magyar Nemzeti Filmalap vasárnap.

A Garázsmenetben az alkotók egy párkapcsolati drámát ábrázolnak, a filmterv az áldozathibáztatás témájával foglalkozik. A történet szerint Dénes feleségét egy éjszaka szexuális bántalmazás éri. Nóra az erőszak egyetlen tanúja, így a rendőrség nem tud igazságot tenni ügyében. Az eset feldolgozása próbára teszi a házaspárt: kapcsolatukat kikezdi az áldozathibáztatás és a bizalmatlanság. A produkció a Filmalap pályakezdő alkotókat támogató Inkubátor Programjában készül.

„Személyes kötődésünk van a témához, ezért is szeretnénk róla beszélni: egy közös lányismerősünknek kellett átesnie hasonló megpróbáltatásokon. Történetében számunkra mégsem maga az erőszak volt a legérdekesebb, hanem az, ahogyan erre közvetlen környezete és az igazságszolgáltatás reagált” – mesélték az alkotók a személyes motivációjukról.

A díjjal Nagy Bálint és Lőrincz Sándor megkapta a Chainsaw Europe utómunka-stúdió 25 ezer euró (nyolcmillió forint) értékű felajánlását.

Garázsmenet filmterve 9 másik projekttel versenyzett. A Transilvania Pitch Stop zsűrijében Uldis Dimisevskis, a Lett Nemzeti Filmközpont helyettes vezetője, valamint Cedomir Kolar és Nadia Turincev producer értékelte a pályázatokat.

Nagy Bálint és Lőrincz Nándor filmjének forgatása a Filmalap 62 millió forintos támogatásával jövőre kezdődhet.

A 2015-ben indított Inkubátor Programban eddig 15 elsőfilm kapott támogatást. Köztük volt Szilágyi Zsófia Egy nap című alkotása, melynek világpremierje májusban volt a cannes-i filmfesztiválon és elnyerte a filmkritikusok nemzetközi szövetsége, a FIPRESCI rangos díját, valamint Csuja László Virágvölgy című road movie-ja, amely meghívást kapott a júliusi Karlovy Vary-i filmfesztiválra.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés