Hírek

TIFF 2018: Mészáros Márta átvette életműdíját

Fotó: MTI

A Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) elnöke a filmművészet élő legendájaként mutatta be Mészáros Mártát.

Mészáros Márta életműdíjat vett át hétfő este Kolozsváron a TIFF-en, mielőtt levetítették Aurora Borealis – Északi fény című filmjét.

Az ünnepélyes díjátadáson a rendező elmondta, úgy érzi, mintha hazatérne Romániába, hiszen a bukaresti Alexandru Sahia Filmstúdióban kezdte a dokumentumfilmes pályafutását. Mint mesélte, moszkvai tanulmányai idején ismerkedett meg egy romániai magyar fiúval, akiért Bukarestbe költözött. Hozzátette: a fia is itt született, ezért

most is szívesen jött vissza Romániába, hogy bemutassa a legutóbbi filmjét.

Tudor Giurgiu, a TIFF elnöke a filmművészet élő legendájaként mutatta be Mészáros Mártát. Felidézte: még diákkorában látta Mészáros Márta első filmjeit a Bukaresti Film- és Színművészeti Akadémián, ahol sokat tanult a magyar filmművészeti iskoláról.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya