Hírek

Tilda Swinton új filmjének forgalmazása szembemegy a mai trendekkel

Állandó az ellentmondás övezi azt,  hogy egy bizonyos film meddig maradhat a mozikban, mielőtt streaming platformra kerül. Tilda Swinton színésznő és Apichatpong Weerasethakul rendező szembemegy a mai forgalmazási gyakorlattal azáltal, hogy Memoria című közös filmjük Amerikában csak nagyvásznon lesz látható. 

A Neon nevű forgalmazócég ambiciózus tervei alapján a Cannes-i fődíjas thai rendező, Apichatpong Weerasethakul új filmje, a Memoria örökre a moziban marad. A Tilda Swinton nevével fémjelzett produkció a tervek szerint december 26-án debütál a nagyvásznon. Exkluzivitásához  hozzájárul az is, hogy hetente csak egyszer, egy bizonyos moziban fogják lejátszani, városról városra haladva.

Az Empire értesülései szerint, Weerasethakul filmjében Swinton egy kolumbiai  skót bevándorlót alakít, aki egy memóriáját felélénkítő hang hatására furcsa küldetésbe kezd. A rendező korábbi munkáiból (Boonmee bácsi, aki képes visszaemlékezni, Tropical Malady) kiindulva, a Memoria is egy kísérleti,  klasszikus elbeszélésmódot mellőző alkotásnak ígérkezik. „ A Memoria esetében a moziélmény kulcsfontosságú, vagy talán az egyetlen út ” – indokolja a merész és pénzügyileg megkérdőjelezhető döntést a rendező.

A film a BFI londoni filmfesztiválon kerül bemutatásra, de nincs további hír arról, hogy más országokban milyen formában fog megjelenni.

Incze Kata

Incze Kata 2018-ban végzett a kolozsvári Sapientia filmkészítés szakán, mester tanulmányait is ott folytatta. Jelenleg diplomafilmjét készíti, rendezőasszisztensként dolgozik és rendszeresen publikál a Filmtetten is. Szereti a hollywoodi reneszánszt, az amerikai független filmeket és mindent, amiben sokat beszélnek és mégis izgalmas.