Hírek

Tim Burton nem kér többet a Disney-ből

A sajátos látásmódú Tim Burton 2019-es Dumbó remake-je után döntötte el, hogy nem dolgozik többet a Walt Disney stúdió megbízásából.

Az elismert rendező egy Deadline-nak adott interjú során fejtette ki nézeteit a nagy stúdióval való közös munkáról. A Dumbó forgatásának élményét “borzalmas, nagy cirkuszként” megélő filmes veterán a továbiakban lehetőség szerint nem kíván Disney produkciókon dolgozni. Tapasztalatai alapján a Dumbón való munka alatt is már úgy érezte magát, ahogy a címszereplő kiselefánt, miközben szabadulni próbál a szórakoztatóipari cirkuszból.

A közelmúlt rossz tapasztalatai ellenére Tim Burton korábban mégis nagy sikereket ért el a Disney berkein belül.

A pályáját fiatal animátorként kezdő Burton az egeres cégnél vállalta első munkáját, későbbi karrierje során pedig több szuperprodukció kedvéért is visszatért a vállalathoz. A saját ötletei alapján, de Henry Selick rendezésében készült stop-motion film, a Karácsonyi lidércnyomás máig az egyik legeredetibb Disney animáció. Az Alice Csodaországban élőszereplős feldolgozása pedig nemcsak hatalmas kasszasikernek bizonyult, hanem valóságos Disney remake-hullámot indított el.

A rácsok mögé zárt Dumbó Tim Burton remake-jében.

A sikerek ellenére Tim Burton sajátos vízióju fantáziavilága mégis egyre halványabban tündökölt a bérprodukciók során. Ebből az esztétikai értelemben vett mélypontból kíván most visszatérni a rendező, hogy a kimerítő blockbusterek után ismét egyedi ötleteit kamatoztathassa alkotásaiban.

Burton legutóbb a Netflix számára készített sorozatfeldolgozást az Addams Family gótikus komédiájából. A Wednesday címre keresztelt széria a címszereplő kislány karakterére fog koncentrálni és november 23-ától válik elérhetővé a Netflix kínálatában. Reméljük a Burton kísérteties stílusához illeszkedő alapanyag hatására a rendező kreativitása ismét Dumbóhoz hasonlóan fog szárnyalni.

Lubianker Dávid

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com