Hírek

Tim Burton sorozatot készít a felnőtt Wednesday Addamsről

wednesday addams

A Netflixnek rendez nyolcrészes sorozatot Tim Burton az Addams Family ikonikus karakteréről, Wednesday Addamsről. A hírt vicces módon persze szerdán tette közzé a Netflix.

Nyilvánvaló, hogy Tim Burtonnek és az Addams családnak a filmtörténelem során szinte kötelezően össze kellett találkoznia. Októberben felröppentek már a hírek arról, hogy ez be is következik: azt viszont még ekkor nem tudtuk, hogy

nem egyszerűen egy sokadik adaptációról lesz szó, hanem egy felnövéstörténetről, ami kifejezetten a család különc kis ördögfiókájára koncentrál.

A Wednesday címen futó sorozat egy coming-of-age széria lesz, amelynek forgatókönyvét a Smallville alkotói, Al Gough és Miles Millar jegyzik. A történet az immár fiatal felnőttkorba lépő Wednesday Nevermore Academy nevű intézményben töltött éveit mutatja be, miközben felfedezi természetfeletti képességeit, és több rejtélyes ügynek is utánajár – többek között a várost fenyegető gyilkosságoknak és egy, a szülei életébe 25 évvel korábban beférkőző rejtélynek – írj a Deadline.

A rendező egyben producere is a szériának. Reméljük, hogy az egyébként teljes joggal zseniálisnak nevezhető rendező ezzel visszatér fénykora filmjeinek szintjéhez (mint amilyen például az Ollókezű Edward, a Charlie és a csokigyár, a Nagy Hal vagy megannyi felejthetetlen animációja), és nem folytatja Ransom Riggs csodálatos regénye, a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei alapján készült és ahhoz (véleményem szerint) méltatlan filmfeldolgozásával megkezdett és a Dumbóval folytatott lejtmenetét.

A sikerhez egyébként első pillantásra minden adott: Tim Burton és az Addams-család két tökéletesen összepasszoló fogalom.

Charles Addams karikaturista 1938-ban alkottam meg Addams-éket, történeteiknek pedig azóta számos adaptációja készült élőszereplős sorozat, film és animációs formában is. A legtöbbek számára talán a Christina Ricci-féle Wednesday ismert, aki az 1991-es és 1993-as, Barry Sonnenfeld rendezte filmekben szerepelt.

Németh Míra

Németh Míra 2019-ben csatlakozott a Filmtekercs csapatához. Miután látta az Amélie csodálatos élete című filmet, 12 évesen döntött úgy, hogy filmekkel akar foglalkozni. Azóta „mindenevő”: szerzői filmeket, blockbustereket, dokumentumfilmeket egyaránt szívesen fogyaszt, különösen kedveli a sajátos rendezői szemléletet, az abszurd humort és a társadalomkritikát a filmekben.