Hírek

Tim Robbins szerint A remény rabjai buktája a címének köszönhető

A remény rabjai – eredeti címén The Shawshank Redemption – egy méltán kedvelt alkotás, de 1994-ben nem volt anyagi megtérülése, és díjesőben sem részesült. Tim Robbins sejti a miértjét.

A Stephen King novellája készült börtöndrámát Frank Darabont vitte vászonra 1994-ben. A rendező később még két King-írást is adaptált: a Halálsoront és A ködöt egyaránt a szerző legjobb filmes feldolgozásaiként tartják számon. A remény rabjai azonban különleges helyet foglal ez az emberek szívében. A legnagyobb filmes közvélemény-kutatáson, mely az IMDB-n található, ugyanis Darabont filmje vezet már évek óta.

A remény rabjai idén ünnepeli bemutatójának 25. születésnapját.

Túlzás nélkül lehet nevezni a világ legnépszerűbb filmjének, megelőzve ezzel A keresztapát, a 12 dühös embert, a Ponyvaregényt és A sötét lovagot. A kasszáknál azonban korántsem volt elsöprő a siker a bemutató idején: a 25 millióból készült produkció csupán 28-at hozott vissza.

Morgan Freeman és Tim Robbins A remény rabjaiban

Az Entertainment Weekly-nek adott interjújában a főszereplő, Tim Robbins osztotta meg ötleteit, miért lett bukás a The Shawshank Redemption. „Mikor kijött és megbukott a pénztáraknál, több okot is mondtak, ez miért lehetett. Köztük, hogy a címet senki se tudta megjegyezni.” – állítja Robbins – „És ennek látom értelmét, ugyanis évekkel később is jöttek oda hozzám emberek, hogy nagyon szerettek engem a Scrimshaw Reduction, Shimmy Shimmy Shake vagy Shankshaw filmben. Sokan rontották el a címet.”

Azért Robbins sem volt pesszimista ezzel kapcsolatban, ezért megjegyezte: „Nem az volt a fontos számunkra, hogy a bemutató után közvetlen, hogyan értékelik, hanem hogy lesz-e utóélete videón és tévén. Később egy olyan filmmé vált, amit az emberek többször is meg akartak nézni.”

Szécsényi Dániel

Szécsényi Dániel a Magazin és Kritika rovat szerkesztője. Kedvencei a morális kérdéseket feszegető filmek, a kamaradarabok és az igényes blockbusterek.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés