Hírek

Timur Bekmambetov rendezésében jön az első okostelefonra komponált nagyjátékfilm

Jövőre bemutatják a világ első vertikális, azaz telefonképernyő-kompatibilis nagyjátékfilmjét! A rebellis Timur Bekmambetov ismét egy újítás élharcosa.

Az okostelefonok képernyőjén filmeket (is) nézők tábora érzékelhetően növekszik. Az igényt – úgy tűnik – a filmipar is észlelte. Már forog az első olyan mozi, amit vertikálisan rögzítettek, és kimondottan ezen a platformon szeretnék bemutatni is.

A rendezőként (Éjszakai őrség, Nappali őrség, Wanted, Ben Hur) és producerként (A legsötétebb óra, Abraham Lincoln, a vámpírvadász, Ismerős törlése, Hardcore Henry) egyaránt hullámzó és kétes megítélésű életművel bíró Timur Bekmambetov produkciójában 2015-ben készült Hardcore Henry című akciófilm is. A mű egyedülálló újítása abban állt, hogy teljes egészében a főhős szemszögéből rögzítették.

Bekmambetov nevéhez fűződik egy merőben izgalmas formai újítás, a ScreenLife nevű program, melynek segítéségével rögzíthető a számítógép és a telefon képernyője. Ezzel a fajta vizuális elbeszélésmóddal készült az Ismerős törlése, a Keresés és a Profil is.

Bekmambetov már korábban is tett egy kísérletet a vertikális történetmeséléssel: producerként dolgozott a Dead Of Night című, Snapchatre készült sorozaton. A széria egy tizenéves lány történetét követi, aki megpróbál elmenekülni egy zombi apokalipszis elől.

Keresés

Deadline értesülései szerint Timur Bekmambetov már dolgozik a V2. Escape From Hell című második világháborús mozin, amiben egy szovjet pilóta (Pavel Priluchny) egy repülőgép elrablásával menekül meg a német koncentrációs táborból. A film valós eseményeken alapul, melynek egyébiránt most ünnepelték a 75. évfordulóját.

A filmet a héten kezdik forgatni Oroszországban 10 millió dolláros költségvetéssel.

A projektet a Bazelevs és a Voenfilm pénzeli, Oroszország legnagyobb mobiltelefon-szolgáltatójával, az MTS-vel koprodukcióban. A végeredmény az MTS Media digitális platformjain fog megjelenni.

Két változat készül, az egyik az orosz piac számára, a másik egy angol nyelvű, nemzetközi verzió. Utóbbi néhány különleges jelenetet is tartalmaz, és a Luftwaffe London elleni bombázásainak felvételeivel kezdődik. Bemutatóját 2021 elejére tervezik.

Szabó Zsolt Szilveszter

Szabó Zsolt Szilveszter a szombathelyi BDF-en végzett mozgókép- és médiakultúra szakon. 25 éve foglalkozik filmekkel. Specializációja a sci-fi, a szerzői filmek, a zsánermozik szerzői változatai és a bizarr műfajkevercsek. Szívesen bíbelődik rebellis, besorolhatatlan alkotók műveivel. Kinematográfus istensége Tarkovszkij és nagyra tartja Enyedi Ildikó művészetét.