Hírek

Tiszteletbeli Oscar-díjat kap Peter Weir, Diane Warren, Euzhan Palcy és Michael J. Fox

Euzhan Palcy, Diane Warren és Peter Weir tiszteletbeli Oscar-díjat kap az idei Governors Awards díjátadó ünnepségen – jelentette be kedden a Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Michael J. Fox Jean Hersholt Humanitárius Díjat kap. A négy szobrocskát november 19-én Los Angelesben adják át.

„Az Akadémia kormányzótanácsának megtiszteltetés, hogy négy olyan személyiséget ismerhet el, akik kitörölhetetlenül hozzájárultak a filmművészethez és a világhoz” – mondta David Rubin, az Akadémia elnöke. „Michael J. Fox fáradhatatlan küzdelme a Parkinson-kór kutatásáért a határtalan optimizmusa mellett jól példázza, hogy egy ember milyen hatással van milliók jövőjének megváltoztatására. Euzhan Palcy úttörő filmes, akinek jelentősége beivódott az egyetemes filmtörténetbe. Diane Warren zenéje és dalszövegei számtalan mozgókép érzelmi hatását fokozták, és művészek generációit inspirálták. Peter Weir pedig egy olyan rendező, aki tökéletes szakértelemmel és művészi látásmóddal rendelkezik, és akinek munkája emlékeztet minket arra, hogy a film milyen erővel képes az emberi tapasztalatok teljes skáláját feltárni.”

A tiszteletbeli díjat „a rendkívüli életmű, a mozgóképes művészetek és tudományok állapotához való kivételes hozzájárulás, vagy az Akadémiának tett kiemelkedő szolgálatok elismeréseként” adományozzák

– írja a Variety.

Peter Weir ausztrál filmrendező az elmúlt 40 év ikonikus játékfilmjeit rendezte, kezdve a Piknik a függő sziklánál (1975) és Az utolsó hullám (1977) című filmekkel. Ő rendezte A veszélyes élet éve (1982) című háborús drámát, amelyért Linda Hunt megkapta a legjobb női mellékszereplőnek járó Oscar-díjat. Weir első jelölését a legjobb rendezői díjra A kis szemtanú (1986) című krimivel kapta, a film összesen nyolc jelölése mellett, köztük Harrison Ford egyetlen színészi jelölésével, illetve két győzelemmel az eredeti forgatókönyv (Earl W. Wallace, William Kelley és Pamela Wallace) és a vágás (Thom Noble) kategóriában.

Holt költők társasága

Weir soha nem kötötte magát egyetlen műfajhoz, pályafutása során további öt Oscar-jelölést gyűjtött be: 1989-ben a Holt költők társasága (rendező), 1990-ben a Zöld kártya (eredeti forgatókönyv), 1998-ban a Truman Show (rendezés) és 2003-ban a Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán (rendező és legjobb film) kapcsán. Ő rendezte a Félelem nélkül (1993) című filmet is, amely Rosie Pereznek Oscar-jelölést hozott mellékszereplőként, így ő azon kevés latin nők egyike, akiket valaha is jelöltek színésznőként.

Diane Warren az egyik legtermékenyebb dalszerző a filmtörténetben, több mint 100 filmhez írt eredeti dalokat.

Ennek köszönhetően 13 Oscar-jelölést szerzett az eredeti dalok kategóriájában, kezdve a Nothing’s Gonna Stop Us Now című dallal a Próbababa (1987) című fantasy-romantikus filmből, és legutóbb a Somehow You Do című dallal a Four Good Days (2021) című függőségi drámából. A filmtörténet legemlékezetesebb dalai közül is többet ő írt, köztük a Because You Loved Me-t A hírek szerelmeseiből (1996), a How Do I Live-t a Con Air-ből (1997), az I Don’t Wanna Miss a Thing-et az Armageddonból (1998) és a Til It Happens to You-t a The Hunting Ground című dokumentumfilmből (2015), Lady Gagával közösen.

Martinique-on, a Francia Antillákon született Euzhan Palcy író, rendező és producer, aki világszerte inspirálta a filmeseket és művészeket. Debütáló játékfilmje, a Sugar Cane Alley (1983) elnyerte a Velencei Filmfesztivál Ezüst Oroszlánját, és ezzel ő lett az első fekete rendező, aki megkapta ezt, valamint három másik díjat a fesztiválon, köztük a legjobb színésznőnek járót. Következő filmjével, a Forrongó évszakkal (1989) az első fekete nő lett, aki nagy hollywoodi stúdiónak rendezett filmet, Marlon Brando számára pedig nyolcadik és egyben utolsó Oscar-jelölését hozta el. Utolsó rendezői munkája a Siméon (1992) című zenés mesefilm volt.

A Jean Hersholt Humanitárius Díjat, amely szintén Oscar-szobrocskát formáz, a filmművészet és filmtudomány olyan egyéniségeinek ítélik oda, akik humanitárius tevékenységükkel elismerést szereznek az iparágnak.

Michael J. Fox az elmúlt 40 év felejthetetlen filmjeinek és televíziós sorozatainak szereplője volt. A négy Oscar-díjjal jutalmazott Vissza a jövőbe (1985) mellett Fox olyan klasszikusokban is szerepelt, mint A háború áldozatai (1989), a Doc Hollywood (1991), a Szerelem a Fehér Házban (1995) és a Törjön ki a frász! (1996). A televízióban is alkotott, pályafutása során öt Emmy-díjat gyűjtött be. Négy Golden Globe-, egy Grammy- és két Screen Actors Guild-díjat is elnyert. 2000-ben elindította a Michael J. Fox Alapítványt a Parkinson-kór kutatásáért, amely ma a világ vezető Parkinson-szervezete. Négy New York Times bestseller könyv szerzője, az Oscar-díjas filmrendező, Davis Guggenheim hamarosan dokumentumfilmet készít róla.

michael j fox
Vissza a jövőbe 2.

A tavalyi ünnepségen Danny Glover kapta a Jean Hersholdt Humanitárius Díjat, a tiszteletbeli Oscar-díjakat pedig Samuel L. Jackson, Elaine May és Liv Ullmann.

A 95. Oscar-gálára 2023. március 12-én kerül sor.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com