Hírek Magazin

Titanic 20: Komoly eredménnyel zárul a 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

Lore1Idén is bőséges kínálattal jelentkezett a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Az április 5-13. között tartó rendezvényen 61 egészestés filmet és 13 rövidfilmet, a kortárs nemzetközi filmtermés legjavát nézhette meg a közönség 5 budapesti helyszínen, 122 nyilvános vetítésen. A 20. születésnapját ünneplő fesztiválon 10 film versenyzett a Hullámtörők Díjért és a Lore (képen) vitte el a Magyar Nemzeti Filmalap idei támogatásának köszönhetően a díjhoz járó 8000 eurót. A 20. Titanic az előző évek átlagát meghaladó eredménnyel zárt, összesen 10 700 látogatót vonzott.

Arról nincsenek hivatalos adatok, hogy hány liter Staropramen sört ittak a cseh filmek nézői a 20. Nemzetközi Filmfesztiválon s hogy hány liter kávét fogyasztott el a 20 fős stáb, néhány dolog azonban egészen biztos. A Fesztiválnak 12 vendége volt – rendezők, producerek, színészek – akik három kontinensről kísérték el filmjüket Budapestre, s akik közül többen itt tartózkodásuk alatt ellátogattak a fóti filmgyárba. 122 nyilvános vetítésen 61 egészestés filmet és 13 rövidfilmet, a kortárs nemzetközi filmtermés legjavát nézhette meg a közönség 5 budapesti helyszínen. Az Uránia, az Örökmozgó, a Toldi mozi és az A38 hajó mellett idén először a Puskin moziban is peregtek a filmek.

A fesztivál zsűri elnöke idén Jiři Menzel volt, akivel külön előadáson találkozhatott a szakma és a közönség. A világhírű cseh rendező két nap alatt megnézett tíz versenyfilmet, s emellett húsz interjút adott, amit „jó mókának” tartott. A Titanic záró gálájának vendége volt a korábbi években a Vérvonal című munkájával díjat is elnyerő világhírű izlandi rendező, Baltasar Kormakur, aki jelenleg Budapesten forgat, valamint az idei a Angels Camp Hullámtörők Díjat elnyert Lore női főszereplője, Saskia Rosendhal is. A fesztivál ideje alatt számos produceri találkozó is zajlott, s többek között megállapodás született a holland Ricky Rijneke Csendesek című filmjének magyarországi forgalmazásáról.

A fesztivál alatt 500 tolmácsgép volt használatban és 20 tolmács dolgozott folyamatosan a filmvetítéseken, egyikük 8 filmnek volt a gazdája, összesen 1509 percet, azaz több mint 25 órát töltött a tolmácsfülkében. A napi operatív munkát a stáb tagjai mellett 80 önkéntes segítette, akik között volt finn, lengyel és portugál is.

A 20. Titanic az előző évek átlagát meghaladó eredménnyel zárt, összesen 10 700 látogatót vonzott. Több mint 20 teltházas előadás volt, a legtöbben az ír Csáposok című filmet látták, két előadáson 423-an. Ezt követi a Hullámtörők Díjat elnyert Lore 402 fővel, a harmadik legnézettebb film a norvég krimivígjáték Balfék volt. A fesztiválon bemutatott filmek közül a The Master, az Ébredés, a Lore, az Il Manors, a Csendesek és a Ködben mozi-, a Szárazon hamarosan DVD forgalmazásba kerül hazánkban.

Immár az is hivatalos, hogy a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2014-ben április 4-12. között lesz majd.

Avatar

TitanicPress

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya