Hírek Magazin

Titanic 20: Komoly eredménnyel zárul a 20. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál

Lore1Idén is bőséges kínálattal jelentkezett a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Az április 5-13. között tartó rendezvényen 61 egészestés filmet és 13 rövidfilmet, a kortárs nemzetközi filmtermés legjavát nézhette meg a közönség 5 budapesti helyszínen, 122 nyilvános vetítésen. A 20. születésnapját ünneplő fesztiválon 10 film versenyzett a Hullámtörők Díjért és a Lore (képen) vitte el a Magyar Nemzeti Filmalap idei támogatásának köszönhetően a díjhoz járó 8000 eurót. A 20. Titanic az előző évek átlagát meghaladó eredménnyel zárt, összesen 10 700 látogatót vonzott.

Arról nincsenek hivatalos adatok, hogy hány liter Staropramen sört ittak a cseh filmek nézői a 20. Nemzetközi Filmfesztiválon s hogy hány liter kávét fogyasztott el a 20 fős stáb, néhány dolog azonban egészen biztos. A Fesztiválnak 12 vendége volt – rendezők, producerek, színészek – akik három kontinensről kísérték el filmjüket Budapestre, s akik közül többen itt tartózkodásuk alatt ellátogattak a fóti filmgyárba. 122 nyilvános vetítésen 61 egészestés filmet és 13 rövidfilmet, a kortárs nemzetközi filmtermés legjavát nézhette meg a közönség 5 budapesti helyszínen. Az Uránia, az Örökmozgó, a Toldi mozi és az A38 hajó mellett idén először a Puskin moziban is peregtek a filmek.

A fesztivál zsűri elnöke idén Jiři Menzel volt, akivel külön előadáson találkozhatott a szakma és a közönség. A világhírű cseh rendező két nap alatt megnézett tíz versenyfilmet, s emellett húsz interjút adott, amit „jó mókának” tartott. A Titanic záró gálájának vendége volt a korábbi években a Vérvonal című munkájával díjat is elnyerő világhírű izlandi rendező, Baltasar Kormakur, aki jelenleg Budapesten forgat, valamint az idei a Angels Camp Hullámtörők Díjat elnyert Lore női főszereplője, Saskia Rosendhal is. A fesztivál ideje alatt számos produceri találkozó is zajlott, s többek között megállapodás született a holland Ricky Rijneke Csendesek című filmjének magyarországi forgalmazásáról.

A fesztivál alatt 500 tolmácsgép volt használatban és 20 tolmács dolgozott folyamatosan a filmvetítéseken, egyikük 8 filmnek volt a gazdája, összesen 1509 percet, azaz több mint 25 órát töltött a tolmácsfülkében. A napi operatív munkát a stáb tagjai mellett 80 önkéntes segítette, akik között volt finn, lengyel és portugál is.

A 20. Titanic az előző évek átlagát meghaladó eredménnyel zárt, összesen 10 700 látogatót vonzott. Több mint 20 teltházas előadás volt, a legtöbben az ír Csáposok című filmet látták, két előadáson 423-an. Ezt követi a Hullámtörők Díjat elnyert Lore 402 fővel, a harmadik legnézettebb film a norvég krimivígjáték Balfék volt. A fesztiválon bemutatott filmek közül a The Master, az Ébredés, a Lore, az Il Manors, a Csendesek és a Ködben mozi-, a Szárazon hamarosan DVD forgalmazásba kerül hazánkban.

Immár az is hivatalos, hogy a 21. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál 2014-ben április 4-12. között lesz majd.

TitanicPress

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com