Hírek Magazin

Titanic 2014: Titanic a Tabánban is

novak erik fekete leves 2

Herczeg Zoltan atvagott torokkalAz idei Titanic Nemzetközi Filmfesztivál újdonsága, hogy április 11-én, pénteken 17 órakor az Uránia emeleti kávézójában Coming Soon címmel kerekasztal-beszélgetést rendeznek a filmes felsőoktatási képzés helyzetéről és lehetőségeiről a különböző intézmények képviselőivel. A közönség igényeit komolyan véve pedig a fesztivál legnépszerűbb filmjeiből pótvetítést szervez a stáb. A Titanic záró napján, április 12-én, szombaton a Budapest Film Zrt-vel együttműködve a most nyíló, felújított Tabán Kinotékában fut majd a Kálvária, a Lovak és emberek és Novák Erik akció-thrillere, a Fekete leves (a képen).

Az idei Titanicon először, április 11-én, pénteken 17 órakor az Uránia emeleti kávézójában Coming Soon címmel kerekasztal-beszélgetést rendeznek a filmes felsőoktatási képzés helyzetéről és lehetőségeiről a különböző intézmények képviselőivel. A résztvevők: Almási Tamás (SZFE), Bollók Csaba (EKF), Kepes András (BKF), Liszka Tamás (BKF), Salamon András (SZFE, ELTE, BKF), Szirtes János (MOME), Vajdovich Györgyi (ELTE), a moderátor: Gyenge Zsolt. A Titanic Nemzetközi Filmfesztivál a jövőben fórumot kíván biztosítani a filmes felsőoktatási képzésben részt vevő hallgatók, oktatók és az ilyen képzések iránt érdeklődők számára, amelyen bemutatkozhatnak a közönségnek, és megvitathatják az őket érintő kérdéseket. A szervezők reményei szerint ez az alkalom segít a most induló tehetségek lehetőségeinek feltárásában és későbbi együttműködések kreatív kiindulópontjává válhat. A beszélgetést követően ingyenesen megtekinthető válogatást mutatnak be a náluk készült legfrissebb vizsgafilmekből, valamint kódexbe foglalják a program hosszabb távú céljait és a fejlődés lehetséges irányait. A Titanic célja, hogy eztán évenként megrendezzék ezt a szakmai találkozót.

Mára hagyománnyá vált, hogy a Titanicon a közönség kedvenc filmjeiből pótvetítést szerveznek. Április 12-én, szombaton a Titanic történetében először egy hatodik helyszín is bekapcsolódik! A fesztivál a felújított és újranyitott és „átkeresztelt” Tabán Kinotékába költözik, ahol a jegyelővételi adatok alapján a legnépszerűbbnek bizonyult három filmet újra vetítik. A Lovak és emberek, valamint a Kálvária című alkotások eredeti nyelven lesznek majd láthatóak, s hozzájuk csatlakozik a Novák Erik rendezte akció-thrillere, a Fekete leves, illetve a Lovak és emberek kísérőfilmjeként Bucsi Réka a Berlinále versenyprogramjába is beválogatott, MOME-n készült tízperces animációs rövidfilmje, a Symphony no. 42.

Novák Erik legújabb alkotása, a Fekete leves premierjét az idei Titanicon tartották.  A profi stábot és neves színészgárdát – többek között Nagy Zsoltot, Szabó Simont és Vágvölgyi B. Andrást – felsorakoztató független magyar produkció egy itthon eddig példátlan módon létrehozott, közösségi finanszírozású alkotás, melynek minden résztvevője gázsi nélkül vett részt a film létrehozásában, s ezáltal tulajdonossá is vált benne.

A hit és moralitás témáját sokrétűen bemutató, sötét humorú Kálvária című angol-ír dráma John Michael McDonagh második filmje, melyben a főszereplő Brendan Gleeson. A versenyszekcióban futó a Lovak és emberek című, Benedikt Erlingsson rendezte filmben a nagycsontú, erőteljes izlandi lovak legalább olyan önfejűek, mint gazdáik, és ez teljesen abszurd jelenetekben mutatkozik meg.

Avatar

TitanicPress

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya