Hírek Magazin

Titanic 2015: A ’71 nyitja a fesztivált

7C6A4266.tifYann Demange elsőfilmes brit rendező ’71 (a képen) című háborús thrillerével nyit április 9-én a 22. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Minden eddiginél izgalmasabbnak és ütősebbnek ígérkezik az április 10-18. között futó 22. Titanic programja. Április 9-én Yann Demange elsőfilmes brit rendező ’71 című, feszültséggel teli háborús thrillerével nyit az idei fesztivál. 1971-ben, Belfastban az első bevetésén levő fiatal brit katona, Gary Hook – akit a Rendíthetetlenben megismert Jack O’Connell alakít – véletlenül leszakad másodmagával egységétől egy utcai felkelés közben. Társát lelövik, ő pedig menekülni kényszerül az IRA fegyveresei elől.

Április 11-én debütál a hazánkban forgatott The Duke of Burgundy, Peter Strickland újabb magyar vonatkozású alkotása, melyben Evelynt, a fiatal cselédlányt úrnője, Cynthia újra és újra szexuálisan megalázza, ám egy idő után felmerül a kérdés, valójában ki irányít kettejük perverz afférjában? A gálavetítésen jelen lesz a rendező, Peter Strickland, a két főszereplőnő, Chiara D’Anna és Sidse Babett Knudsen, valamint Andy Starke producer.

What We Do In The Shadows
Hétköznapi vámíprok / What We Do In The Shadows

A 22. Titanic programját színesíti majd a Magam ura című norvég dramedy. Martin harmincas férj és családapa, aki egyedül megy túrázni a hegyekbes eközben mi, nézők halljuk Martin öncenzúra nélküli gondolatait, Ole Giæver őszinte és humoros portréja Berlinben elnyerte az Europa Cinemas díját, itthon pedig a Scope50 projekt nyerteseként végzett.

A Flight of the Conchords új-zélandi alkotóinak fergeteges dokuparódiája, a Hétköznapi vámpírok (What We Do In the Shadows) főhősei igyekeznek beilleszkedni korunkba, időben fizetni a lakbért és menő éjszakai klubokba járni. Csakhogy halhatatlan vérszívók, akik előszeretettel változtatnak vidám fiatalokat vámpírrá. Azért akad, aki közel kerül a szívükhöz, s akit a védelmükbe vesznek.

Az idei Titanic hozza Jafar Panahi legújabb, dokumentumfilmnek álcázott alkotását, a Taxit is, mely az idei Berlinalén Arany Medve-díjat nyert. Utasai között akadnak férfiak és nők, fiatalok és öregek, szegények és gazdagok, akik sofőrjükkel beszélgetve vallanak életük történéseiről.

The Salvation / A megváltás
A megváltás / The Salvation

Laura Poitras Oscar- és BAFTA-díjas dokumentumfilmje, a Citizenfour az amerikai kormány lehallgatási botrányát felfedő Edward Snowden történetét mutatja be – egyenes adásban, s hazánkban először a Titanicon.

Igazi kuriózumnak ígérkezik A megváltás (The Salvation). Az Anders Thomas Jensen forgatókönyvéből készült westernben Mads Mikkelsen és Eva Green szegeznek egymásra hatlövetűt. Végül az idei Titanic kínálatát erősíti a Berlinálén Ezüst Medve-díjjal jutalmazott kínai dráma, a Vak érintés (Tui Na / Blind Massage) is, mely a vakok érzelmi világát mutatja meg látó és nem látó színészek érzékeny alakításai segítségével, miközben a modern Kína valósága is kirajzolódik.

Idén is öt helyszínen, az Uránia Nemzeti Filmszínházban, az Örökmozgóban, a Toldi moziban, a Puskin moziban és az A38 hajón várja a közönséget Budapesten a Titanic. A fesztivál végleges programja március 27-étől érhető majd el a http://www.titanicfilmfest.hu oldalon, s április 2-án kezdődik majd a jegyek árusítása. Idén öt jegy vásárlása esetén kedvezményes lesz a jegyár.

TitanicPress

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!