Hírek

Titanic 2017: Allan Sorensen: megpróbálok a közönség fejével gondolkodni

Allan Sorensen negyedik éve a Titanic Nemzetközi Filmfesztivál programigazgatója. Mint az MTI-nek adott interjúban elmondta, megpróbál a közönség fejével gondolkodni, amikor filmeket válogat a mustrára. Olyan alkotásokat keres, amelyek őt és a nézőket is meg tudják szólítani.

A kevesebb néha több

„Igyekszünk minden évben megteremteni a csodát, és mindannyian arra törekszünk, hogy a legjobbat nyújtsuk. Ugyanakkor vannak olyan körülmények, amelyek miatt nem fejlődik olyan tempóban a fesztivál, ahogy szeretnénk. Ezek egyike, hogy a szervezők közül senki sem dolgozik a fesztiválon teljes munkaidőben. Így maradunk a realitások talaján, és lépésről lépésre haladunk előre. Az aktuális fesztivál lehetőségeit kihasználjuk, és már azt nézzük, hogy a következő évben mit tehetnénk ehhez hozzá” – mondta a fiatal dán szakember.

A programigazgató ideje egy részében természetesen filmeket néz, válogat, de, mint mondta, sok időt vesz el a kutatás. Naprakésznek kell lennie az aktuális fesztiválfilmekből, amelyek alkalmasak lehetnek a Titanicra. Számos fesztiválra is elutazik, de elegendő idő hiányában „messze nem annyira, mint kellene”.

A csütörtökön kezdődő idei Titanic kicsit rövidebb, nyolcnapos, és három helyszínen zajlik. „Ebben most nem is annyira a költségvetés játszotta a fő szerepet: jobban össze akartuk fogni a fesztivált, koncentráltabb programot állítottunk össze, de az is igaz, hogy nem akartunk tovább nyújtózni, mint ameddig a takarónk ért. Szülőhazámban, Dániában jártam novemberben a koppenhágai CPH PIX fesztiválon, ahol több mint kétszáz filmet vetítettek két hét alatt. Mivel rengeteg kereskedelmi szponzoruk van, megengedhették maguknak, és jó fesztivált csináltak. De úgy éreztem, a közönség elveszik a filmeknek ebben a sűrű dzsungelében. Úgyhogy tényleg az a véleményem, amit az idei programunkról is mondtam: a kevesebb néha több.”

Sorensen kiemelte, hogy a filmek válogatásakor igyekszik a közönség fejével gondolkodni, és olyan alkotásokat kiemelni, amelyek érdekelhetik a nézőket. „Először is a filmnek meg kell szólítania engem, kell, hogy higgyek benne. De persze a válogatás nem rólam szól, tehát éreznem kell, hogy a közönséget is meg fogja tudni szólítani.”

Újoncok és visszatérők

A Titanic versenyprogramjában rendszerint 6-9 film szerepel. „Lényeges, hogy ha nem is átütő hatásúak, filmes szempontból hozzanak valami újat. Nem az a fontos, hogy kilenc filmet összeszedjünk, hanem hogy a verseny minden darabja legyen különleges, kiérdemelje ezt a reflektorfényt. Idén is nagyon erősek, és személyesek a versenyfilmek” – mondta Sorensen. Az idei hét versenyfilmből három alkotás (Számi vér, Egy vezér gyermekkora, Nehéz szívvel) elsőfilm, ami tekinthető szándékosnak is, mert Sorensen fontosnak tartja, hogy lehetőséget kapjanak az új tehetségek.

Nehéz szívvel

Nincs senki számára „szabad út” a fesztiválprogramba, de előfordul, hogy ha egy rendező, aki már bemutatkozott a Titanicon, ismét fontos filmmel jelentkezik, bekerül a műsorba. Idén ilyen visszatérő alkotó Ben Wheatley, akitől három éve a Valahol Angliában című filmet vetítették, most pedig Kereszttűz című gengszterfilmjét.

2015-ben prioritást kaptak a programban a női alkotók filmjei. Az idei versenymezőnyben három női rendező – Amanda Kernell, Laura Schroeder és Sarah Adina Smith – munkája látható. „Ez a szempont mindig előtérben van nálam, de nem vagyok híve a kvótáknak, amiről most nagy vita zajlik például a skandináv országokban. Nyilván indokolt ez a felfogás, és tudom, hogy a hagyományosan férfiak által uralt ágazatban nehéz dolguk van a nőknek, de szerencsére mostanában már egyre több női alkotótól láthatunk filmeket, ami talán egy változást jelez. A tehetség érvényesül, legyen szó akár női, akár férfi rendezőről” – vélekedett.

A Hullámtörők-díjat odaítélő nemzetközi zsűri elnöke Enyedi Ildikó lesz, akinek Testről és lélekről című filmje Arany Medve-díjas lett az idei Berlinalén. „Nagy megtiszteltetés, hogy elvállalta a zsűri vezetését, és örülök, hogy személyesen is megismerkedhetem vele” –fogalmazott Allan Sorensen.

1945

A Titanic Török Ferenc 1945 című filmjét is műsorra tűzi. „Igazán remek munka, nagyon tetszik a tempója, ahogy a rendező minimalista eszközökkel egyre növeli a feszültséget, napokig bennem volt még, miután megnéztem” – dicsérte a programigazgató a filmet. Mint mondta, nagyon örül, hogy a fesztiválon lesz a film magyarországi premierje.

Erős a dokumentumfilmes mezőny

Allan Sorensen szerint idén igazán erős a fesztivál dokumentumfilmes szekciója. Ebben a különleges válogatásban olyan alkotások szerepelnek, amelyeket a magyar közönség még nem láthatott a mozikban. „Remélem, hogy a zenés dokumentumfilmek közönségsikerek lesznek, mert olyan alkotások vannak köztük, mint a RUMBLE, amelyben kiderül, hogy nagy amerikai rocksztároknak, köztük Jimi Hendrixnek is voltak indián gyökereik. Jim Jarmusch Gimme Danger című filmje szintén nagyon izgalmas. A Karl-Marx-Stadt című dokumentumfilm rendezője, Petra Epperlein szülővárosába tér haza negyed századdal az NDK összeomlása után, hogy kiderítse, mi történt apjával. Tony Palmer, a Leonard Cohen: Bird on a Wire című film rendezője pedig a Titanic vendége lesz, és személyesen tart a vetítések előtt egy 15 perces bevezetőt a közönségnek.”

David Lynch

Sorensen elárulta, hogy miközben sok személyes kedvence van a műsorban, talán a David Lynch: Az én művészetem című dokumentumfilmet emelné ki közülük. „Ő az egyik filmes hősöm, alig várom a Twin Peaks folytatását. A 90 perces filmben, maga Lynch a narrátor: lebilincselő, hipnotikus hatású dokumentumfilm.”

A 24. Titanic Filmfesztivált április 6. és 13. között rendezik meg Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, a Toldi moziban és a Pop-Up Cinema@Ódry Színpadon.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés