Hírek

Tíz filmet mutatnak be a vajdasági magyar mozgókép napja alkalmából

vajdasagi_mozgokep_napjaA szabadkai Pannon RTV beszámolója szerint több jubileumot is ünnepel a rendezvény az idén: tizedik alkalommal rendezik meg, az 1956-os forradalom 60. évfordulóját ünneplik, és a mozi születésének 120. évfordulója alkalmából szervezett rendezvények sem fejeződtek még be.

A főleg vajdasági filmeket október 14. és 28. között Szabadkán, Magyarkanizsán, Zentán, Zomborban és Újvidéken láthatja a közönség.

Az alkotások többsége az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kapcsolódik. Levetítik Siflis Zoltán szabadkai rendező Töredékek című dokumentumfilmjét, amely a forradalom jugoszláviai vonatkozásait mutatja be, valamint Siflis Zoltán Vicsek Károllyal közösen készített dokumentumfilmjét is Értünk haltak meg címmel, amely vallomásokat és visszaemlékezéseket vonultat fel a forradalom jugoszláviai fogadtatásáról és politikai vonatkozásairól.

Kecskeméti Kálmán dokumentumfilmje, a Veszélyes képek olyan képzőművészekkel készült interjúkból áll össze, akik 1956-os munkáik miatt börtönbe kerültek vagy emigrációba kényszerültek, egyben bemutatja azokat az alkotásokat is, amelyek a forradalom napjaiban készültek. A forradalmi témakörbe illeszkedve láthatja a közönség Barbai Béla és Gulyás János Gyufák című animációját is. Az Eltűnt idő nyomában című alkotásban Zsigmond Dezső és Erdélyi János rendező egy katona életét festi le, aki a forradalom után a saját háza udvarán található kacsaól alá menekült, és hat évig élt ott. A félelem nevében című dokumentumfilm három főszereplője pedig fizikai munkásként próbál boldogulni, miután 1956 októberében rádióhallgatásért és forradalmi versek olvasásáért kirúgták őket a Bolyai Egyetemről.

A forradalmi témától elszakadva lesz látható a Sagmeister Peity Laura festőnőről készült portréfilm A félárnyék színe címmel, valamint a Beilleszkedés című dokumentumfilm, amely egy Szerbiából Máltára vándorolt család mindennapjait mutatja be. A 2011-ben készült Janovics Jenő, a magyar Pathé című alkotás a kolozsvári Janovics Jenő saját alapítású filmszínházáért és filmgyáráért vállalt áldozatait dolgozza fel, míg Goretic Péter Agyag című kisfilmje Örkény István egyik novellája alapján készült.

Október 13. a vajdasági magyar mozgókép napja annak emlékére, hogy Lifka Sándor 1910-ben ezen a napon nyitotta meg Szabadkán az első filmszínházat. A vajdasági Magyar Nemzeti Tanács 2005-ben hozott határozatot a helyi magyarság jeles napjairól, ezek között kapott helyet a mozgókép napja.

Hirdetés

Hirdetés