Hírek

Tizenhat dokumentumfilm készítéséhez ítélt meg támogatást a médiatanács

Tizenhat dokumentumfilm elkészítéséhez összesen 122,8 millió forint támogatást ítélt meg e heti ülésén a Magyar Média Mecenatúra Program keretében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

Az Ember Judit pályázat 2017-es kiírásának harmadik fordulója támogatottjai között szerepel Pesty László rendezésében – a Dzsanki sorozat harmadik részeként – a hajléktalan intravénás droghasználókról készülő film. Az alkotás – a korábbi részek tapasztalatai alapján – naturalizmusa miatt hatásos eszköz lehet a drogprevencióval foglalkozók számára is – írják.

A tájékoztatás szerint az 1953-ban agyonvert Báró Biedermann Imre életútját, tragikus sorsát dolgozza fel Kisfaludy András alkotása, a Vád nélkül. Ugyancsak a kommunizmus rémtetteihez nyúl Az idegek játéka Sopsits Árpád rendezésében, amely az 1956 utáni politikai okokból végzett pszichiátriai kényszergyógykezelések módszereit dolgozza fel.

Ördög Kovács Márton Szétszóratva munkacímű filmje az 1950-es év eseményeit dolgozza fel, amikor az Államvédelmi Hatóság néhány éjszaka alatt mintegy kilencezer szerzetest börtönzött be, üldözött el, kényszerített bujdosásra. Alla Zingara címmel készíthet zenés dokumentumfilmet a 100 Tagú Cigányzenekarról Halász Glória.

Dér András Antall József 1365 napja címmel mutathatja be a néhai történész-politikus miniszterelnökségét. Az első magyar kardvívó olimpiai bajnok történetét viheti képernyőre a Fuchs Jenő: az első ember című alkotás rendezője, Czinke Gyula.

A ’48-49-es mártír tábornokról, Schweidel Józsefről szól Bohák György Az öreg huszár című fikciós elemekkel tervezett filmje. Dobray György egy önállóan élő Down-szindrómás pár életét mutathatja be Ketten címmel. A magyarországi transzplantációs műtétek úttörőjeként számon tartott 80 éves Perner Ferenc professzor életútjával foglalkozik Gyöngyössy Bence A transzplantáció virtuóza című alkotása.

Ugyancsak a készülő portréfilmek között említi a közlemény a Nyugtalan vér (rendező: Kővári Tamás) című alkotást, amely az egyik legsokoldalúbb magyar feltaláló és polihisztor, Bíró László munkássága előtt tiszteleg. Révész Bálint és Mikulán Dávid közös terve a Sanyiék, amely egy nagyvárosi utcagyerek felnőtté válásának története.

Támogatást nyert négy határon túli pályázat is. Film készül a székelyudvarhelyi Budvár negyedről A szőnyeg alá söpört negyed címmel, rendező: Szabó Attila, egy ugyancsak székelyudvarhelyi férfi fodrászműhelyről, amelyet apa, fia és lánya együtt üzemeltet A kisvárosi borbély címmel Bálint Arthur rendezésében, továbbá az 1968-as csíkszeredai tüntetésekről Megyecsinálók címmel, ennek rendezője Daczó Katalin Erzsébet, és az 1944-45-ös csantavéri kivégzésekről és meghurcolásokról Megbocsájtani igen, feledni nem címmel, rendező: Kozma Zoltán.

Az ad hoc események azonnali, helyszíni forgatási munkálatainak támogatására kiírt Escher Károly pályázati eljárásban a testület 1,42 millió forintot szavazott meg Bohák György rendező Szútori harangmentés január harmadik vasárnapján munkacímmel beadott pályázatára, amely a filmterv alapján a gömöri magyar faluban katasztrofális állapotban lévő két templomharang megmentését örökítené meg – drónfelvételekkel is kiegészítve – a felvidéki magyarság hányattatásainak szimbólumaként.

A közlemény arra is kitér, hogy a tanács – most született döntése alapján – idén is támogatja a Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivált. A szeptember 8-17. közötti rendezvényre díjat ajánl fel a legjobb rövidfilm, az újhullám és a magyar animáció ifjú tehetsége (Dargay Attila-díj) kategória nyertesének, összesen 3 millió forint értékben.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya