Hírek

Tizenkét filmterv versenyez tovább a Filmalap Inkubátor programjában

magyar nemzeti filmalapTizenkét filmterv versenyezhet tovább a Magyar Nemzeti Filmalap pályakezdő filmeseket támogató Inkubátor programjában.

A pályakezdő filmrendezők mozifilmjeinek támogatására kiírt felhívásra 67 filmterv érkezett, közülük a program mentorai – Enyedi Ildikó forgatókönyvíró-rendező, Kerékgyártó Yvonne forgatókönyvíró-rendező, valamint Pataki Ági, Petrányi Viktória és Pusztai Ferenc producer – szavazás útján választották ki a 12 legjobbat.

Az eredetileg tervezett 10 továbbjutó helyett a „sok értékes filmtervre” hivatkozva a mentorok végül Bánóczki Tibor-Szabó Sarolta Műanyag égbolt, Bouandel Doraya-Debreceni Zsófi A Kapitány, Csuja László Virágvölgy, Dudás Balázs-Vékes Csaba A hetedik alabárdos, Gelley Bálint Átjáró Másvárosba, Grosan Cristina Egy arany szőrmebunda, Schwechtje Mihály Remélem, legközelebb sikerül meghalnod, Simonyi Balázs Veszett, Szilágyi Zsófia Egy nap, Szőcs Petra Gemma nővér, Zurbó Dorottya Hat könnyű lecke és Zsemberi Zsófia Artista című ötleteit juttatták tovább a november 20-ára szervezett szakmai bemutatóra.

A zsűri szerint a kiválasztott terveket műfaji sokszínűség jellemzi, található köztük vígjáték, ifjúsági animációs kalandfilm-terv, horror, valamint komédiaelemekkel átszőtt dráma is. Több olyan ismert név van az alkotók között, akik korábban már jelentős sikereket értek el a filmvilágban rövidfilmjeikkel. Szőcs Petra A kivégzés című kisfilmje Cannes-ban volt látható, Bánóczki Tibor Tejfogak című animációját Annecy-ban és Ottawában is díjazták, valamint Simonyi Balázs rövidfilmjei is bejárták már a világot.

A Filmalap Inkubátor programja felkészítő workshopokkal folytatódik, majd az alkotók személyesen mutatják be a filmterveket a szakmai közönségnek november 20-án egy pitch fórum keretében.

A mentorokból álló zsűri, illetve a jelenlévő szakmabeliek öt projektet választanak majd ki, amelyek a forgatókönyv-fejlesztést követően gyártásba kerülnek, egy további terv alkotója pedig a prágai filmes egyetem, a FAMU szervezésében zajló Midpoint filmtervfejlesztő képzésre kap ösztöndíjat.

A Filmalap idén indította el Inkubátor programját, hogy megkönnyítse a friss diplomás filmesek pályakezdését és ösztönözze az új és eredeti hangok megjelenését a magyar filmgyártásban. A program forgatókönyv-fejlesztésre akár kétmillió, filmgyártásra játékfilmeknél legfeljebb 62 millió, dokumentumfilmeknél legfeljebb 22 millió, animációs filmeknél pedig legfeljebb 82 millió forintig nyújt támogatást. Az öt kiválasztott filmtervet a gyártás megkezdésétől számított egy, animációs filmterv esetén két éven belül kell majd bemutatni. A tervek szerint az első Inkubátor-filmeket 2016. végén és 2017. elején már láthatja a nagyközönség.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya