Hírek

Több hollywoodi stúdió szót emelt a Georgia állambeli abortusztörvény ellen

Disney

Több hollywoodi filmstúdió, a Viacom, a CBS, a Sony, az AMC, az NBCUniversal, a WarnerMedia, a Disney és a Netflix streaming szolgáltató is szót emelt a georgiai abortusztörvény ellen. A „túlzottan szigorú jogszabály” miatt újra kell gondolniuk az itteni produkciókat – írja a The Hollywood Reporter.

A Disney a héten korábban jelentette be, hogy „nehéz lesz folytatni” a Disney-filmek forgatásait az állam területén. „Sokan, akik a produkcióinkon dolgoznak, nem akarnak az államban forgatni. Figyelembe kell vennünk az igényeiket. Most nagyon gondosan megvizsgáljuk a helyzetet. Nem látom, miért lenne célszerű folytatnunk az itteni munkákat” – idézte a BBC hírportálja Bob Igert, a stúdió vezérigazgatóját.

Georgia republikánus kormányzója, Brian Kemp májusban írta alá az úgynevezett „szívdobbanástörvényt”, mely csak abban az esetben teszi lehetővé a terhesség hatodik hete után a megszakítást, ha az anya élete veszélyben van. A törvény várhatóan január elsején lép életbe, ha addig bírósági döntések nem állják útját.

A georgiai törvény óriási felháborodást keltett Hollywoodban. A Netflix streaming szolgáltató azt közölte, „újragondolja” az államba tervezett munkákat. Filmsztárok, köztük Amy Schumer, Ben Stiller, Christina Applegate és Alec Baldwin levelet írtak a kormányzónak, amelyben tudatták vele, hogy

„megtesznek mindent, ami hatalmukban áll, hogy a filmes munkákat olyan államokba vigyék, amelyek biztonságosabbak a nők számára”.

Ha sikerül a gyakorlatban is megvalósítani fenyegetéseiket, az komoly érvágás lehet az államban, ahol több mint 90 ezren dolgoznak a filmes és tévés produkciókon, melyeket az akár 30 százalékot is elérő adókedvezmény vonzott az államba.

Voltak, akik már lépéseket is tettek az ügyben: Kristen Wiig színésznő, író, producer a CNN-nek megerősítette, új filmje forgatását más államba helyezték át. Az Amazon új produkciója, a The Power számára pedig már nem keresnek Georgiában helyszíneket.

Jason Bateman filmszínész, két Georgiában forgatott sorozat, az Ozark és a The Outsider sztárja a The Hollywood Reporternek azt mondta: „nem fogok Georgiában vagy bármely olyan más államban dolgozni, amely ilyen szégyenletesen csorbítja a nők jogait”.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya