Hírek

Több mint 100 millió forinttal támogat 18 új filmet a médiatanács

Több mint 100 millió forinttal támogatja 18 új film elkészítését a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa.

A közlemény szerint a médiatanács heti ülésén döntött az összesen 102,6 millió forint odaítéléséről a Magyar Média Mecenatúra program keretében. A Kollányi Ágoston-pályázaton 95,6 millió forint értékben 11 ismeretterjesztő filmet támogatnak, míg az online közszolgálati műsorszámokat segítő Neumann János-pályázaton hét film, valamint sorozat elkészítéséhez járult hozzá a médiatanács hétmillió forinttal.

Az ismeretterjesztő filmek között a Fővárosi Állat- és Növénykert történetéről készít filmet Kocsis Tibor Sissi zsiráfjától a biodomig címmel. Novák Emil a Magyar Operatőr Iskola múltjával foglalkozik Vili és Laci című filmjében, amely olyan ismert művészeket is megszólít, mint Koltai Lajos, Sára Sándor vagy Vittorio Storaro. A Magyar Föld című alkotásban a készítők arra keresik a választ, miért tűnik el 100 millió tonna termőtalaj évente Magyarországon.

Folytatódhat a Reformáció hétről hétre című sorozat Hevér Zoltán rendezésében, amelyből újabb 16 darab ötperces epizód támogatását szavazta meg a testület a reformáció születésének 500. évfordulója alkalmából. Jön a második évad Szirmai Márton Gondolkodás művészete című sorozatából is; ezúttal hat eredeti magyar termékkel, projekttel ismerkedhetnek meg a nézők. Jazz, avagy a szabadság szimbóluma címmel Bokor Attila forgat majd a műfaj magyar nagyságairól.

Tóth Artin Egodetox című alkotása a Magyarországon kivételesnek számító kutyaszánhúzásról és Drahos Istvánról szól, aki teljesítette az 548 kilométeres non-stop versenyt, a norvégiai Finnmarkslöpetet. A tánctörténeti háttér megrajzolása és a jellemző stílus- és karakterjegyek elemzése a célja A magyar csárdás című, Sztanó Hédi rendezésében készülő alkotásnak, amelyben közreműködik a Magyar Állami Népi Együttes és a Magyar Táncegyüttes is.

Novák Tamás Emlékezet című filmjében Buzsáki György agykutató és csapata arra keresi a választ, hogyan befolyásolja a digitális világ az emberi agy működését. Emellett a tanács támogatásával Miezmiaz? címmel mozgóképes enciklopédia, ismeretterjesztő animáció is készülhet a gyerekeknek olyan szócikkekkel, mint állatkert, baba vagy bűvész. A Rövid magyar bitkorszak című film pedig az 1986-ban négy hónap után máig tisztázatlan körülmények között leégett Mikroelektronikai Vállalatról (MEV) szól majd Mátyássy Áron rendezésében.

A Neumann János-pályázat nyertesei között egy határon túli alkotás is található: a Fundatia Rex Video filmje egy erdélyi barnamedve, Lekvár maci történetét meséli el, miközben tisztázza a Kárpátok nagyemlőse körüli hiedelmeket is. A vadon termő, ehető, egészségmegőrzést segítő növények felhasználása a témája a Természetes egészség címmel tervezett háromszor ötperces sorozatnak, amelyet a Magyar Idők online oldalán láthatnak majd a nézők.

Mint írják, az Echo Tv internetes verziójára készül a T-lakások című sorozat a Kádár-korszak titkos hajlékairól, amelyeket a hálózati személyek és állambiztonsági tisztek találkozóinak tartottak fenn. Ugyanitt mutatják be A Kilencedik átka című ötrészes sorozatot, amely arról szól, hogy miként kapcsolódik össze Beethoven, Bruckner, Schubert, Dvorák és Mahler IX. szimfóniája. Ugyancsak az echotv.hu portálon érheti majd el a közönség a külhoni kortárs magyar szerzők költeményeit bemutató Versfilmek című sorozatot.

Újabb évad készül a Folk című zenés portréfilm-sorozatból: az újhullámos népzenei formációk epizódjait a valasz.hu internetes oldalon teszik közzé. Nyolc lángelmét hoz közelebb a nézőhöz az Elfeledett magyar informatikusok című sorozat, amelyet a karpatpress.hu internetes oldalon mutatnak be.

A Neumann János-pályázat ötödik fordulójára június 15-ig várják a pályázatokat. Az elbíráláskor előnyben részesülnek a kifejezetten gyermekeknek szóló, médiaműveltségük növelését célzó online tartalmak.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya