Hírek

Több mint 20 000 néző vett részt a Film Maratonon

Rekordszámú teltházas vetítéssel, közönségtalálkozókkal és nemzetközi szakmai programokkal zárult a Budapesti Klasszikus Film Maraton, ahol 110 vetítésen több mint 20 000 néző vett részt, megdöntve a korábbi évek látogatószámát.

Óriási sikernek bizonyultak a szabadtéri vetítések: a Bazilika előtti Szent István tér négyszer telt meg olyan hírességek kedvéért, mint John Travolta, Garas Dezső, Johnny Depp és Lugosi Béla. Ők frissen restaurált filmklasszikusokban szerepeltek az egyedülálló, 130 négyzetméteres óriásvásznon. A Jézus Krisztus Szupersztár, az Ed Wood, a Régi idők focija és a Grease vetítése különleges szabadtéri moziélményt adott több ezer nézőnek.

A Film Maraton meghívására Magyarországra érkeztek a világhírű miskolci származású filmes, Emerich Pressburger (Pressburger Imre) unokái, Az utolsó skót király Oscar-díjas rendezője, Kevin Macdonald és a Trainspotting BAFTA-díjas  producere, Andrew Macdonald. Régi álmuk vált azzal valóra, hogy felvették a magyar állampolgárságot, amit erdélyi magyar nagyapjuktól Trianon idején vettek el.

A Maraton lehetőséget nyújtott az alkotókkal való találkozásra is, hiszen a már két filmes mellett olyan neves művészek vezették be az előadásokat, mint Koltai Lajos, Sándor Pál, Gazdag Gyula, Gárdos Péter, Kern András, Thierno Souleymane Diallo és Pierre Földes. A filmörökség és a filmtörténet kutatói izgalmas kulisszatitkokba avatták be a közönséget.

A rendezvényen bemutatásra kerültek a Sir Alexander Kordaként, a brit filmipar megalapítójaként világhírűvé vált Korda Sándor látványos szuperprodukciói is. A legendás filmes születésének 130. évfordulójának ünnepléséhez csatlakozott a Maraton a Korda-filmek univerzumát bemutatva.

Mintegy 50, a Nemzeti Filmintézet Filmarchívum és Filmlabor által frissen restaurált magyar alkotást a Maratonon láthatott először a közönség, köztük legendás Latabár-filmeket, Gazdag Gyula rendezéseit, a ’30-as évek ifjú tehetsége, Tóth Endre alkotásait, aki André de Toth néven lett korszakalkotó filmes Hollywoodban.

Rekordszámú teltházas vetítés volt a fesztiválon az elmúlt napokban az Urániában és a Toldi

moziban is: a Grace Kelly és Cary Grant főszereplésével készült Fogjunk tolvajt! című Hitchcock-film, Jean Renoir romantikus vígjátéka, a Mezei kirándulás, Francis Ford Coppola klasszikusa A keresztapa, az első magyar életrajzi film, Tóth Endre 1939-es Semmelweis című alkotása, a Robert de Nirót világsztárrá avanzsáló Dühöngő bika és a generációs kultfilm, a Trainspotting felújított változata is telt házzal ment többek közt.

Új helyszínként csatlakozott a Maratonhoz a Budapest Music Center, ahol különleges filmkoncerteket élvezhetett a közönség a magyar kortárs jazz zene olyan kimagasló képviselőivel, mint Harcsa Veronika, Lukács Miklós, Dés András és Gőz László.

85 külföldi résztvevő érkezett a Maraton szakmai programjaira az Egyesült Államoktól Japánig 19 országból, hogy bemutassa újonnan restaurált filmjeit és a Budapest Classics Lab elnevezésű konferenciasorozaton megossza tapasztalatait a filmek restaurálását, terjesztését és azok oktatási célú felhasználását illetően. 

Molnár Kata Orsolya

Molnár Kata Orsolya a Filmtekercs.hu egyik alapítója, 2020 augusztusáig főszerkesztője. Geográfusként és filmtörténetre specializálódott bölcsészként végzett, PR-, branding- és marketingtanácsadóként dolgozik. Specializációja a képregényfilm, a sci-fi és a távol-keleti filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!