Hírek

Több mint 40 alkotás került be a pécsi Seven Hills nemzetközi filmfesztivál döntőjébe

SHIFF Fotó: sevenhillsfilmfestival.com

Több mint 40 alkotást válogattak be a szeptember 3. és 9. között Pécsett megrendezendő Seven Hills International Filmfestival (SHIFF) döntőjébe.

Az ugyanabban az időben megrendezendő második komlói Hét Domb Filmfesztivál pécsi nemzetközi társrendezvényének elnöke, Tóth László ismertette: a seregszemlére „elképesztően nagyszámú”, 3067 alkotást neveztek 106 országból, a világ minden részéről. Ezekből az előválogatást és az előzsűrizést követően 25 kisjátékfilm, 11 nagyjátékfilm és 5 dokumentumfilm került a döntőbe – tette hozzá.

A nagyjátékfilmek versenyében két magyar alkotás is található Bogdán Árpád Genezis és Jeles András A rossz árnyék című filmjei egy igen izgalmas nemzetközi mezőnyben szállnak ringbe a fődíjért. A kínálatban szerepel Abdulla Hasan Wiladah, Felipe Vara de Rey Nosotros, Anna Jadowska Dzikie róze, Antonio Andrisani Il Vangelo secondo Mattei, Sulev Keedus Mehetapja/Süütu/Vari, Alisa Pavlovskaya 5 Therapy és Sergio Oliveira Açúcar című filmje is.

A zsűri a produkciókat hét – a legjobb nagy-, illetve kisjátékfilm, dokumentumfilm, a legjobb rendező, színésznő és színész, valamint különdíj – kategóriában díjazza. A pécsi programok kiemelt vendége idén a Bahreini Királyság lesz.

A filmmustra céljáról Tóth László úgy fogalmazott: „olyan fesztivált szeretnénk (…), ami tényleg megmozgatja az embereket és beviszi őket a mozikba.”

Bogdán Árpád: Genezis

A SHIFF keretében Pécsen az Uránia és az Apolló moziban, illetve a Pécs Plazában található Cinema Cityben, valamint úgynevezett ingyenes „gerillamozikban”– köztük éttermekben, kocsmákban – is tartanak vetítéseket. A versenyfilmek mellett fontosnak tarják a megmérettetésen kívüli vetítéseket is – hangsúlyozta a SHIFF elnöke.

Ragályi Elemér, a fesztivál zsűrielnöke szerint az előválogatás azt sugallja, hogy értékes, nívós alkotások kerülnek a zsűri elé, amelyek alkalmasak arra, hogy áttekintést adjanak a világ jelenlegi filmes tendenciáiról.

A Kossuth- és Balázs Béla-díjas operatőr ítésztársai közül Báron György filmkritikust, George Ovashvili grúz filmrendezőt, Robert Dornhelm osztrák származású hollywoodi rendezőt, forgatókönyvírót emelte ki az eseményen.

Az MTI-nek eljuttatott írásos összegzés szerint a zsűri tagja lesz még Khaled Szoliman Al-Nassziri palesztin-szír költő, irodalomkritikus, tervezőgrafikus és rendező, illetve Felix Tissi svájci író, rendező, forgatókönyvíró és producer. A SHIFF filmszakmai igazgatója, Ziad Abdullah író-filmkritikus, a Dubai Nemzetközi Filmfesztivál egykori művészeti igazgatója a sajtótájékoztatón elmondta, hogy az alkotások kreatív módon nyújtanak betekintést Közép-Európa és a világ aktuális kérdéseibe, a helyi és globális problémákba – részletezte, majd ezek között a migráció, a háború és a szerelem témáját említette meg.

jeles andras a rossz arnyek
Jeles András: A rossz árnyék

Hoppál Péter, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke, Pécs fideszes parlamenti képviselője a SHIFF létrejöttének előzményeit is felidézve arról beszélt, hogy a magyarországi filmes szakma újra reneszánszát éli, és a szakma igényelte egyúttal egy új fesztivál létrehozását. „Pécsett a korábbi évtizedekben is zajlott filmes eszmecsere, de ilyen magas színvonalú és rangú megmérettetés, seregszemle még nem érkezett a városba”  hangoztatta a SHIFF fővédnöki tisztségét is betöltő politikus.

A fesztivál ideje alatt számos, a filmművészetet, filmszakmát bemutató és népszerűsítő közönségtalálkozót is rendeznek. A nyitógálára a pécsi Voisingers acapella együttes filmzenei műsorral készül, a kiemelt programok között jótékonysági gálaest, filmvacsora, valamint a lebontott 25 emeletes pécsi magasházat megidéző emlékkoncert és utcabál is szerepel. A fesztiválgyőztes filmeket szeptember 9-én délutántól vetítik az Uránia Filmszínházban – közölték a korábban a szervezők.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A szuperhősök már ezerszer megmentették a világot a moziban. Mi a helyzet a tévével?

A VLOGtekercs ebben a hónapban a képregényadaptációk közül azokkal foglalkozik, amik nem a mozit célozzák. A tévében és a streaming-szolgáltatókon sorra érkeznek azok a képregényfeldolgozások amik valamilyen módon különlegesek, ráadásul nem csak saját kategóriájukban. A szuperhősök már meghódították a teljes popkultúrát, beleértve a kiképernyőt is, most megmutatjuk, hogyan!

Műsorvezető: Németh Míra

Szöveg: Vida László

Vágó: Nagy Tibor

Főcím: Gyenes Dániel

Projektvezető: Nagy Tibor

Producer: Molnár Kata Orsolya