Hírek

Több mint félmilliárd egy dokumentumfilmnek?

Rekord összeggel támogatja a Nemzeti Filmintézet a Hosszú Katinka életéről szóló portréfilmet.

A Nemzeti Filmintézet 559,7 millió forinttal támogatja a Hosszú Katinkáról készülő portréfilmet. A filmet Pálinkás Norbert rendezi, aki korábban a Szökőár után című 18 perces filmet dirigálta. A film producere Lajos Tamás, aki az Örök tél és az Apró mesék producere is volt, a forgatókönyvet pedig Köbli Norbert írja, aki együtt dolgozott Lajossal az említett filmeken. A gigantikus költségvetésű dokumentumfilm operatőre Nagy András lesz (Bibliothéque Pascal, Hurok).

A háromszoros olimpiai, huszonhatszoros világ- és nem utolsó sorban harmincnégyszeres Európa-bajnok úszónő minden idők egyik legsikeresebb magyar sportolója. A 30 éves sportolót e hónaptól követik a filmesek.

A 65 napos forgatás alatt Hosszú Katinka edzéseit, a felkészülés könnyebb és nehezebb pillanatait igyekeznek majd felvenni.

Az Iron Lady most élete egyik, ha nem a legnagyobb megmérettetésére, a 2020-as tokiói nyári olimpiára készül. A tervek szerint a stáb az úszónőt a japán fővárosba is elkíséri majd. Négy évvel ezelőtt a riói olimpián Hosszú 3 aranyat nyert magyar színekben, a stáb minden bizonnyal hasonlóan átütő eredményben bízik. A film nem kizárólag a jelen eseményeire koncentrál majd. Az alkotók be kívánják mutatni az úszónő múltját is, hogy miként vált Magyarország elsőszámú élő sportolójává.

A kis híján 560 millió forint támogatás egy dokumentumfilmnek példa nélküli a magyar filmiparban.

A Magyar Nemzeti Filmalap és annak jogutódja, a Nemzeti Filmintézet bár adott már jóval több pénzt is készülő produkcióknak (szám szerint 11-nek), de azok közül mindegyik játékfilm volt.

A portréfilm munkacíme Katinka, és a Szupermodern Stúdió gyártja. A mozipremiert 2020 karácsonyára tervezik.

Nagy Tibor

Nagy Tibor jelenleg az ELTE-n tanul Filmtudomány mesterszakon. Kedvenc műfajai a klasszikus hollywoodi gengszter- és westernfilm. Különös figyelmet fordít az izraeli filmekre és a vallási témákra.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com