Hírek

Több mint négyszáz sztár a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon

shanghaiTöbb mint négyszáz kínai és nemzetközi sztár, ismert színészek, színésznők, énekesek és rendezők felvonulásával kezdődött meg szombat este a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen tucatnyi kiváló alkotás versenyez az Arany Serlegért.

A megnyitón részt vett mások között A nyomorultak és A király beszédének rendezője, a brit Tom Hooper, az amerikai Oliver Stone, az énekesként és színészként egyaránt népszerű Andy Lau, a Tigris és sárkány rendezője Csov Jün-fat és a kínai hölgyek legnagyobb kedvence, Huang Hsziao-ming színész.

Az egyhetes fesztivál során a kelet-kínai metropolisz 26 különböző mozijában több mint 300 kínai és nemzetközi filmet mutatnak be – mondták el a szervezők az MTI-nek. A filmek között kínai klasszikusokat, így a Három nő, az Isten veled, ágyasom, a Varjú és Veréb, valamint kortárs hazai és külföldi alkotásokat, például az Őfelsége pincére voltam, a Pi élete vagy a Transformers legújabb részét is láthatja a közönség.

A művek iránt eddig minden korábbinál nagyobb érdeklődés mutatkozik: a jegyek értékesítése elővételben a 2012-es év eladásaihoz képest mintegy 20 százalékkal növekedett, és a klasszikus hazai alkotásokra az első napokban elkelt az összes jegy – közölték a szervezők.

A filmfesztiválon tizenkét alkotás verseng az fesztivál fődíjáért, az Arany Serlegért, ezek közt kanadai, orosz, svéd, török, japán, koreai és kínai filmek is találhatók. A nemzetközi zsűrit idén Tom Hooper vezeti, aki a szombat esti megnyitó gálán úgy fogalmazott: különös megtiszteltetés számára, hogy a mind nagyobb szerepet kapó és meghatározóbbá váló kínai filmfesztivál zsűrije elnökének választották.

„Sanghaj a kínai film szülőhelye, a sanghaji filmfesztivál pedig az 1,3 milliárd lakosú Kína legnagyobb és legrangosabb eseménye, így igen nagy öröm, hogy ma ebben a szerepben lehetek itt” – fogalmazott Hooper.

A nemzetközi zsűri tagjai: Michel Kiment francia filmkritikus, Chris Kraus német, Hoszro Maszumi iráni, Jirí Menzel cseh, Ning Hao kínai rendező, valamint Jü Nan kínai színésznő. A megnyitó gálán Oliver Stone háromszoros Oscar-díjas amerikai rendezőnek, aki az első Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének is elnöke volt, munkássága elismeréséül életműdíjat adományoztak.

„Gyönyörű ez a filmfesztivál, itt igazán kelet és nyugat találkozik, és én szeretem, ha kelet és nyugat találkozik” – fogalmazott Oliver Stone. A kínai filmművészethez való kiemelkedő hozzájárulás díját idén Csuj Hark, a harcművész-filmjeiről ismert rendező kapta.

Add Comment

Click here to post a comment

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya