Hírek

Több mint négyszáz sztár a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztiválon

shanghaiTöbb mint négyszáz kínai és nemzetközi sztár, ismert színészek, színésznők, énekesek és rendezők felvonulásával kezdődött meg szombat este a Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál, amelyen tucatnyi kiváló alkotás versenyez az Arany Serlegért.

A megnyitón részt vett mások között A nyomorultak és A király beszédének rendezője, a brit Tom Hooper, az amerikai Oliver Stone, az énekesként és színészként egyaránt népszerű Andy Lau, a Tigris és sárkány rendezője Csov Jün-fat és a kínai hölgyek legnagyobb kedvence, Huang Hsziao-ming színész.

Az egyhetes fesztivál során a kelet-kínai metropolisz 26 különböző mozijában több mint 300 kínai és nemzetközi filmet mutatnak be – mondták el a szervezők az MTI-nek. A filmek között kínai klasszikusokat, így a Három nő, az Isten veled, ágyasom, a Varjú és Veréb, valamint kortárs hazai és külföldi alkotásokat, például az Őfelsége pincére voltam, a Pi élete vagy a Transformers legújabb részét is láthatja a közönség.

A művek iránt eddig minden korábbinál nagyobb érdeklődés mutatkozik: a jegyek értékesítése elővételben a 2012-es év eladásaihoz képest mintegy 20 százalékkal növekedett, és a klasszikus hazai alkotásokra az első napokban elkelt az összes jegy – közölték a szervezők.

A filmfesztiválon tizenkét alkotás verseng az fesztivál fődíjáért, az Arany Serlegért, ezek közt kanadai, orosz, svéd, török, japán, koreai és kínai filmek is találhatók. A nemzetközi zsűrit idén Tom Hooper vezeti, aki a szombat esti megnyitó gálán úgy fogalmazott: különös megtiszteltetés számára, hogy a mind nagyobb szerepet kapó és meghatározóbbá váló kínai filmfesztivál zsűrije elnökének választották.

„Sanghaj a kínai film szülőhelye, a sanghaji filmfesztivál pedig az 1,3 milliárd lakosú Kína legnagyobb és legrangosabb eseménye, így igen nagy öröm, hogy ma ebben a szerepben lehetek itt” – fogalmazott Hooper.

A nemzetközi zsűri tagjai: Michel Kiment francia filmkritikus, Chris Kraus német, Hoszro Maszumi iráni, Jirí Menzel cseh, Ning Hao kínai rendező, valamint Jü Nan kínai színésznő. A megnyitó gálán Oliver Stone háromszoros Oscar-díjas amerikai rendezőnek, aki az első Sanghaji Nemzetközi Filmfesztivál zsűrijének is elnöke volt, munkássága elismeréséül életműdíjat adományoztak.

„Gyönyörű ez a filmfesztivál, itt igazán kelet és nyugat találkozik, és én szeretem, ha kelet és nyugat találkozik” – fogalmazott Oliver Stone. A kínai filmművészethez való kiemelkedő hozzájárulás díját idén Csuj Hark, a harcművész-filmjeiről ismert rendező kapta.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com