Hírek

Több száz színésszel elkezdődött a gigantikus Hunyadi tévésorozat forgatása

Július végén Budapest környékén több mint 600 színész és kaszkadőr részvételével megkezdődött minden idők egyik legnagyobb volumenű történelmi témájú európai televíziós produkciója, a Hunyadi forgatása. Az osztrák ORF közszolgálati televízió is csatlakozott a projekthez – írja a produkció sajtóközleménye.

A sorozat producere magyar származású, kanadai Robert Lantos (A napfény íze, Eljövendő szép napok, Johnny Mnemonic – A jövő szökevénye, Eastern Promises – Gyilkos ígéretek, A jövő bűnei), illetve Krsko Tibor (Sorstalanság, Szabadság, Szerelem, A nevek dala), Hazai Cecilia, Hazai Kinga és Ari Lantos (Emlékezz, Barney és a nők), valamint Oliver Auspitz és Andreas Kamm az MR Filmtől (Bécsi vér), és Koby Gal Raday, a Beta tartalomgyártásért felelős vezetője.

A sorozatban magyar művészek mellett nemzetközi színészek is szerepelnek, többek között az osztrák Laurence Rupp (Barbárok), Cornelius Obonya (Mária Terézia), Murathan Muslu (8 nap), az olasz Francesco Acquaroli (Fargo, Suburra – Véres Róma), a cseh Karel Roden (A Bourne csapda, Mr. Bean, The Pleasure Principle). A legismertebb nevek közé tartozik a szerb Rade Serbedzija (Batman: Kezdődik, Mission: Impossible II, A vér és méz földjén). Bejelentettek két további olasz színészt is: Thomas Trabacchit (Studio Battaglia) és Elena Rusconit (6 Underground – Hatan az alvilágból).

A rendező az Oscar-jelölt és Emmy-díjas Robert Dornhelm (A Színház utca gyermekei, Bécsi vér, Mária Terézia, Háború és béke), valamint Nagypál Orsi (aki a Nyitva mellett nemzetközi produkciókat is készített) és Szász Attila (Apró mesék, Örök tél). A showrunner Lengyel Balázs (Aranyélet), aki a magyar származású George Mihalkával, Lovas Balázzsal, Ruttkay Zsófiával és Veres Attilával együtt forgatókönyvírókét csatlakozott Bán Mórhoz, a sorozat alapjául szolgáló bestseller szerzőjéhez.

Bár a magyar sajtóközlemény nem tér ki rá, a Deadline információi szerint a Rise of the Raven nemzetközi munkacímen futó sorozat magyar főszereplői Kádár L. Gellért és Rujder Vivien (képünkön), akik

Hunyadi Jánost és Szilágyi Erzsébetet alakítják a sokmilliárdos költségvetésű produkcióban.

Káel Csaba, a magyar filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Magyar Nemzeti Filmintézet elnöke a legjelentősebb hazai tévésorozatként jellemezte a Hunyadit, szerinte „a 15. században Hunyadi győzelmei megváltoztatták az európai történelem menetét. Célunk, hogy ezt a csodálatos történetet nemzetközi közönség elé tárjuk egy olyan színvonalas sorozat létrehozásával, amely Közép-Európa feltörekvő tehetségeiből merít”.

Roland Weißmann, az ORF főigazgatója a közös történelemről beszélt, Stefanie Groiss-Horowitz, az ORF programigazgatója pedig azt hangsúlyozta, hogy a „nemzetközi együttműködés révén olyan produkciókat valósíthatunk meg, amelyre egyébként nem lenne lehetőségünk, osztrák szakértelemünkkel pedig hozzájárulhatunk a közös vállalkozás sikeréhez”.

„A középkor értékeit, emberi és politikai kihívásait, valamint a sorsfordító momentumokat” feldolgozó tízórás történelmi sorozat a Magyar Nemzeti Filmintézet, a Beta Film, az ORF és a magyar TV2 finanszírozásában készül. A sorozat producerei a Serendipity Point Films, a Twin Media, a HG Media, az MR Film és a Beta Film.

A TV2 Média Csoport Magyarországon és Szlovéniában sugározza a műsort, az ORF Ausztriában.

Az ígéretek szerint a sorozat a küzdelmekkel teli 15. században mutatja be Hunyadi János hős harcos, kalandokkal teli életét. Miközben Hunyadi életét botrányok, politikai hatalmi játszmák és a varsói, római, belgrádi, bécsi és prágai nemesi családok közötti összeesküvések tarkítják, legerősebb szövetségesei a nők: Szilágyi Erzsébet, a felesége, aki mellette állt harcaiban és első szerelme, Mara Brankovics, aki Murád szultán udvarának vezető ágyasa lett. Amikor az Oszmán Birodalom soha nem látott méretű hadsereget mozgósít, amely azzal a céllal vonul nyugatra, hogy meghódítsa a Vatikánt és leigázza Európát, Hunyadi az esélytelenség ellenére döntő győzelmet arat a nándorfehérvári csatában, útját állva az oszmán inváziónak, és átformálva ezzel Európa történelmét.

Korábbi források szerint a tíz éve tervezgetett sorozat 10,5 milliárd forint támogatást kapott az NFI-től, és 2024-ben kerülhet a tévébe.

Gyöngyösi Lilla

Gyöngyösi Lilla az ELTE irodalom- és kultúratudomány szakán végzett. Specializációja a szerzői film, a western és az intermedialitás, mániája az önreflexió. Újságíróként és marketingesként dolgozik. A Filmtekercs.hu főszerkesztője.
gyongyosililla@filmtekercs.hu

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com