Hírek

Toldival díszített mozdony állít emléket Jankovics Marcellnek

Jankovics Marcell utolsó animációs filmjének a hírét viszik a MÁV felmatricázott  mozdonyai Magyarországon és Erdélyben is,  emléket állítva az idén elhunyt  rendezőnek és Arany Jánosnak  is.

Az animációból kiragadott, Toldival díszített mozdony havonta 25 ezer kilométert fog megtenni Budapesttől Szombathelyen és Győrön át Szolnok, Békéscsaba, Miskolc és Sátoraljaújhely felé, emellett Romániába is közlekedni fog.

A 13 részes produkció egyedi, kézzel rajzolt technikával készült az Arany János-emlékévhez kapcsolódva a  Kecskemétfilm műhelyében. A tévésorozat az Arany-eposz szerkezetének megfelelően előhangból és tizenkét részből áll össze, az egyes énekek a rendezőre jellemző részletgazdag képi világgal, és aprólékosan kidolgozott karakterekkel elevenednek meg.

Jankovics Marcell  utolsó rendezését a Duna Televízió vetíti először szeptember 19-én. Nem véletlen, hogy a Dunán lesz az alkotás premierje, Jankovics ugyanis a televízió egyik alapítója volt. Kurátorként, szóvivőként, az induló televízió műsortanácsának elnökeként is dolgozott.

Incze Kata

Incze Kata 2018-ban végzett a kolozsvári Sapientia filmkészítés szakán, mester tanulmányait is ott folytatta. Jelenleg diplomafilmjét készíti, rendezőasszisztensként dolgozik és rendszeresen publikál a Filmtetten is. Szereti a hollywoodi reneszánszt, az amerikai független filmeket és mindent, amiben sokat beszélnek és mégis izgalmas.

MTI