Hírek

Tolkien Nap az Alternatív Közgazdasági Gimnáziumban

Szokásos évi Tolkien Napját tartotta meg nagy sikerrel a Magyar Tolkien Társaság. A jó hangulatú rendezvénynek mintegy 500 résztvevője volt. A rendezvény záróeseményként Tolkien hagyományos születésnapi köszöntését a Tolkien Tribute Band búcsúkoncertje követte.

A programok három helyszínen zajlottak. Az Időtlenség Csarnokában átfogó jellegű, elméletibb kérdésekről hangzottak el előadások. A kilenc előadásból négyet Füzessy Tamás, a Tolkien Társaság vezető egyénisége tartotta. Többek között beszélt arról, hogy a 21. században miért is vonzódunk annyira a fantasy iránt, majd bevezette a jellemzően középiskolás korú hallgatóságot a Tolkien univerzum kelta, viking, germán és angolszász gyökereinek világába. Előadást tartott még emellett Tolkien világépítéséről és a mágia művészetben játszott szerepéről. Mellette Kaszab Zsuzsanna két előadást tartott, egyikből megismerhettük Númenor és Atlantisz kapcsolódási pontjait, majd a nők szerepéről beszélt Tolkien világában.

A Máhanaxar Teremben főként a Tolkien-i világ részproblémáiról hangzottak el előadások. Ortmayr Flóra Bombadil Toma történetéről, Hollóssy Györgyi a balrogokról, Mikesy Anna a törpökről, Tóth Gergely Középfölde haditechnikájáról, míg Kiss Kincső Középfölde zenéjéről tartott előadást.

Fontos és érdekes előadás hangzott el A Gyűrűk Ura regény és a belőle készült korai filmadaptációs kísérletek kapcsolatáról Barna Bálint részéről. Szó esett itt a szerzői jogi kérdés bonyodalmairól és Tolkien szándékairól regénye megfilmesítése kérdésében. Barna Bálint alaposan feltárta a Peter Jackson féle rendezés háttértörténetét is.

Harmadik helyszínként a Noldák Termében interaktív történetmesélések zajlottak.

A jó hangulatú rendezvénynek mintegy 500 résztvevője volt. A Magyar Tolkien Társaság Tolkien-díjjal jutalmazta Füzessy Tamást, elismeréséül az életmű népszerűsítésében kifejtett kimagasló tevékenységéért. A rendezvény záróeseményként a hagyományos születésnapi köszöntést a Tolkien Tribute Band búcsúkoncertje követte.

Argejó Éva

Argejó Éva

Argejó Éva szociológiát és filozófiát tanult az ELTE-n, a Magyar Televízió kulturális műsorának (Múzsa) szerkesztője volt, jelenleg az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának munkatársa. Specializációja a társadalmi dráma, a sci-fi, a fantasy és a thriller.

Szólj hozzá!

Click here to post a comment

Hirdetés

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés