Hírek

Tolkien Nap az Urániában januárban

A Hobbit - Smaug pusztasága

the-desolation-of-smaug-the-hobbitA Magyar Tolkien Társaság az elmúlt tíz év hagyományaihoz méltóan, „Egy Rég Várt Utazás” címmel nagyszabású rendezvénysorozatot szervezett J. R. R. Tolkien munkássága előtt tisztelegve. A rendezvénysorozat zárásaként január 5-én az Uránia Nemzeti Filmszínházban egész napos programmal ünneplik a professzor születésnapját a rajongókkal és érdeklődőkkel együtt.

A Gyűrűk Urából ismert Egy Rég Várt Ünnepély (Long Expected Party), mely az elmúlt években Tolkien Nap néven került megrendezésre, egyike a Tolkien Társaság legnagyobb horderejű rendezvényeinek. A Tolkien Nap keretében az elmúlt évek során több ezer rajongó és érdeklődő válhatott részesévé a Középfölde lenyűgöző világát egy teljes napra Budapestre varázsoló változatos programoknak.

A hagyományosan évente megrendezett egész napos program keretében filmvetítésekkel, ismeretterjesztő előadásokkal, művészeti workshoppal, kiállítással és vásárral, színpadi produkciókkal, családi és gyermekprogramokkal várnak minden érdeklődőt az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

A Tolkien Nap idei díszvendége Ted Nasmith, világhírű kanadai Tolkien-illusztrátor, aki képzőművészeti workshopot és előadást tart az érdeklődőknek, válogatott műveit pedig kiállítás keretében mutatják be az Urániában.

A nap folyamán a látogatok találkozhatnak a szinkronszínészekkel, jelen lesz többek között Széles Tamás, Dányi Krisztián, Haás Vander Péter és Hermann Lilla. A Tolkien Napon exkluzív vetítés keretében, egyetlen alkalommal megtekinthető lesz A hobbit: Váratlan utazás kibővített változata.

Este hat órától „Középfölde dalban, táncban” címmel tolkieni ihletésű előadásokkal szórakoztatják a közönséget, fellép Ted Nasmith (gitár, ének), Nika, a világhírű táncos, valamint a Tolkien Tribute Band. Ezután a nézők megtekinthetik a rajongói kezdeményezésre megszületett Gondor hősei című zenés színdarab ősbemutatóját, a Tolkien Társaság tagjai, szimpatizánsai és vendégművészek előadásában.

A programok többsége ingyenes, a kiemelt programokra, köztük Ted Nasmith workshopjára a jegyek kaphatók az Uránia jegypénztárában és honlapján.

Tolkien Nap 2

Részletes program

Díszterem
9:45-13:00 A hobbit – Egy váratlan utazás bővített változatának VIP vetítése
13:10-14:10 Ted Nasmith “meet & greet” – előadás és dedikálás a nemrégiben megjelent új A szilmarilok kapcsán
14:20-16:20 Ted Nasmith képzőművészeti workshop
16:30-18:00 Színésztalálkozó A hobbit – Smaug pusztasága magyar hangjaival
18:00-20:00 Középfölde dalban, táncban – tolkieni ihletésű előadások: Nika, Ted Nasmith, Gondor Hősei – zenés színdarab

Uránia Kávézó
10:15-11:00 Bilbó gyűrűjétől Sauron gyűrűjéig – A Hobbit keletkezése és helye a tolkieni mitológiában (Kaszab Zsuzsanna)
11:05-11:55 Szerelem és vágy – a tündék magánélete (Füzessy Tamás)
12:00-12:50 Tünde nyelvek és írások (Baksai Károly és Rácsai Róbert)
13:00-13:50 Mozi és regény – eltérések és különbségek az adaptáció során (Tóth Gergely)
14:00-14:50 Ilúvatar ajándéka – a halál (Füzessy Tamás)
15:00-16:30 Beszélgetés Szirmai Gergővel, a Hollywood Hírügynökség főszerkesztőjével
17:00-18:00 A Tolkien Művészeti Pályázat ünnepélyes díjátadója

Fábri terem
11:00-12:00 Utazás a Bakacsinerdőn át – Kisfilm a Litvániában rendezett nemzetközi Tolkien Táborról
12:15-13:45 Rajongói kisfilmek és bemutatkozik a Magyar Tolkien Társaság – videóvetítések
14:00-15:00 A Tolkien Művészeti Pályázatra érkezett pályamunkák bemutatása, elemzése

Sergő Z. András

Sergő Z. András a Filmtekercs.hu alapítója és 2022-ben bekövetkezett haláláig felelős szerkesztője volt. Aktívan követte Közép-Kelet-Európa, különösen a román újhullám, a délszláv és a magyar film eseményeit. Érdeklődési körébe tartoztak a dokuk, a kamaradarabok, a sport- és a valláspolitika.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com