Hírek

Tom Hanks arcát MI-vel hamisították egy reklámba

Tom Hanks engedélye nélkül hozták létre a képmását egy fogorvosi reklámfilmhez.

Tom Hanks a látszat ellenére nem buzdítja fogkezelésre a rajongóit semmiféle reklámfilmben – hiába tűnik megtévesztésig úgy (írja a Variety).

Az Ocar-díjas színész egy MI által generált képet osztott meg Instagramján szombaton, figyelmeztetve követőit: egy olyan fogászati reklámfilm kering a neten, amiben látszólag ő szerepel. „Semmi közöm hozzá” – írja Hanks a kép fölött.

Hanks korábban már kifejtette a véleményét a mesterséges intelligencia és a deepfake technológia térnyeréséről: egy podcast-epizódban azt nyilatkozta, hogy most már lehetséges számára, hogy halála után is folytathassa színészi pályafutását. „Most már bárki reprodukálhatja magát, bármilyen életkorában az AI vagy a deepfake technológia segítségével. Holnap elüthet engem a busz, de a szerepeim folytatódhatnak tovább és tovább és tovább” – fejtette ki. „Hacsak valaki nincs tisztában az AI és a deepfake jelenségével, semmi sem árulja majd el, hogy az nem én vagyok. És igenis lesz benne valamiféle életszerűség. Ez pedig kétségtelenül művészeti kihívás, de jogi probléma is egyben.

Hanks hozzátette: „az összes szakszervezet, az összes ügynökség és az összes jogi cég” jelenleg azon dolgozik, hogy megértsék „milyen jogi következményekkel jár az arcom és a hangom, valamint bárki más arcának és hangjának intellektuális birtoklása.

Kétségkívül lesznek olyan emberek, akik képesek lesznek megmondani [hogy az adott képmás egy MI], de a kérdés az, hogy foglalkoznak-e vele? Lesznek olyan emberek, akiket nem érdekel a különbség, és nem fogják szándékosan megkülönböztetni a kettőt” – mondta Hanks. Azt azonban bizonyára ő sem gondolta, hogy ilyen hamar aktuális lesz személyesen az ő számára a kérdés.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Mutasd az összes megjegyzést!