Hírek

Tom Hiddleston énekel!

i-saw-the-light De még hogy! A Hank Williams amerikai zenész életét filmre vivő I Saw the Light című életrajzi dráma novemberben érkezik a mozikba, alább pedig egy rövid, de annál hatásosabb ízelítő a főszerepet játszó Tom Hiddleston énektudásából.

Na jó, lássuk be, hogy countryt énekelni nem a legnehezebb és legembertpróbálóbb dolog a világon, de azért kell hozzá egy megfelelő hangszín, egy gitár és az a fajta kiállás, hogy az előbbi kettő elég legyen több órás koncertek teljesítéséhez.

A 1900-as évek első felében élő (tragikusan fiatalon meghalt), és alkotó Hank Williams kétségkívül az egyik legmeghatározóbb alakja volt az amerikai country és egyben a 40-es, 50-es évek popzenéjének is. Rövid, de annál aktívabb pályafutása során 35 saját dala is felkerült a Billboard top 10-es listájába, ezekből pedig 11 (!) dal jutott el az első helyig.

Eredeti nevén Hiram King Williams Rufus Payne afro-amerikai utcai zenésztől tanulta a szakmát, aki később is nagy hatással volt munkásságára. 1937-ben indult be igazán a karrierje, ekkor már Hank Williams néven alkotott, mert úgy vélte, ez jobban illik a country zenéhez. Sajnos már fiatalon alkoholproblémákkal küzdött, a súlyos hátfájdalmaira felírt tabletták pedig hamar függőséget okoztak neki. Magánélete sem alakult szépen, hiszen a társaként és managereként is dolgozó felesége, Audrey Sheppard egy évtizedes házasságot követően végül elhagyta őt. 1953-ban, szilveszter reggelén találták holtan az akkor 29 éves énekest: alkohol és gyógyszer túladagolás következtében veszítette életét.

Most, bő 60 évvel később pedig film készül róla. Az életrajzi drámát az eddig inkább produceri munkásságáról (Lopott idő, Az ember gyermeke, A holtak hajnala) ismert Marc Abraham rendezi. Sőt az I Saw the Light forgatókönyvét is ő jegyzi Colin Escott oldalán. Utóbbi egyébként korábban írt már egy életrajzi könyvet a zenészről, ez a mostani produkció alapja is. Hank Williamst Tom Hiddleston, míg a feleséget Elizabeth Olsen alakítja. Előbbit egyébként az egy hónap múlva, október 15-én érkező Bíborhegy című kosztümös horrorban láthatjuk legközelebb (előzetes).

Az alkotás novemberben érkezik az amerikai mozikba, hazai forgalmazásáról sajnos egyelőre nem tudni, de reménykedjünk. Addig pedig itt egy nagyon rövid részlet a filmből, melyben Hiddleston énekli a Move It On Over című számot. A klipet maga a színész tette fel Twitter oldalára.

Alább pedig a film címadó dala az eredeti, azaz Hank Williams előadásában.

https://www.youtube.com/watch?v=MYKx2Xvnukg

Kajdi Júlia

Kajdi Júlia az ELTE-n végezte el a filmes alapszakot, majd az Edinburgh-i Egyetemen a mesterszakot. 2014 óta tagja a ‘tekercsnek. Specializációja a thriller, a krimi és Alfred Hitchcock. Ő a Hírek rovat vezetője.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com