Hírek

Tom Sturridge lesz Sandman?

Még mindig csillámló homokköd örvénylik a Neil Gaiman Sandman-sorozatának főszerepét alakító színész neve körül, de nagyon úgy tűnik, hogy a nem is olyan rég a Netflix Velvet Buzzsaw című filmjében is felbukkanó Tom Sturridge lesz a befutó.

Tulajdonképpen nem sokkal azután, hogy az egész estés filmadaptáció lekerült a napirendről, 2019 júliusában a Netflix megállapodott a Warner televíziós részlegével, hogy élőszereplős sorozatot készítsen Neil Gaiman ikonikus The Sandman című dark fantasy-horror képregénysorozatából. Az első évad 11 epizódját, a rajongók nagy örömére, akkor be is rendelték.

A The Sandman Neil Gaiman talán legjelentősebb műve.

Az egyetlen képregény, ami elnyerte a World Fantasy díjat a DC Comics és annak leányvállalata, a Vertigo égisze alatt jelent meg. Az eredeti kiadásban 75 szám jelent meg 1989 januárja és 1996 márciusa között. Később azonban további számokat is adtak ki.

Neil Gaiman történetének középpontjában Morpheus, az álmok ember alakú istene, a homokember áll, aki több kultúra folklórjában tölt be jelentős szerepet. Az álmok istene Neil Gaiman kezei között egy nagyszabású magánmitológia részévé vált, ám elsősorban ugyanúgy az általa képviselt témakörökhöz, az alvás és az  álmok világához kötődik alakja. A képregénysorozat Morpheus, azaz Álom fogságával kezdődik, majd bonyolult, összetett történetté fejlődik, amely során az olvasó megismerheti a Végtelenek nevű testvériséget, ami további hat tagot számlál: Delíriumot, Vágyat, Pusztítást, Kétségbeesést, Végzetet és Halált. Magyarországon 2009-ben jelent meg az első könyv a Cartaphilus Kiadó gondozásában Sandman, az Álmok Fejedelme – Prelűdök és noktürnök címmel.

Neil Gaiman

A filmadaptáció főszereplőjét már 2013-ban megtalálták, Jake Gyllenhaal azonban 2016-ban kiszállt projektből.

A Collider értesülései szerint jelenleg Tom Sturridge a legesélyesebb a Netflix készülő sorozatadaptációjának főszerepére, miközben a Sandman forgatása a tervek szerint három héten belül el is kezdődik.

Sturridge a 2004-es Hiúság vására és a Csodálatos Júlia című filmekkel vált szélesebb körben ismertté, nemrég pedig a Netflix Velvet Buzzsaw című filmjében bukkant fel Jon Dondon szerepében.

A Sandman-sorozat története 2021-ben fog játszódni, az első etap a képregény Prelűdök és noktürnök fejezeténél egy kicsit többet mesél majd el. Gaiman és David Goyer vezető producerekként felügyelik a projektet. A tervezett premierdátum jelenleg még nem ismert.

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann

Mlinárik Mariann az ELTE-n végzett filmelmélet és filmtörténet, illetve történelem szakon. Érdekli a marketing, a reklám és a streaming platformok világa, specializációja a horror és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek. mlinarikmariann@filmtekercs.hu

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya