Hírek

Top filmek, ahol a közönség és a kritikusok a leginkább ellenkeztek

Vajon melyek azok a filmek, ahol a kritikusi értékelés a legjobban különbözik a közönségétől? És vajon melyik Star Wars film az első helyezett a listán?

Érdekes infografika jelent meg a Redditen: egy „lookatnum” felhasználónevű szerző kiszámolta, mely filmek kritikusi és közönségértékelése tér el egymástól a legjobban a RottenTomatoes adatai alapján. A számítás a legalább 250 kritikusi és 50.000 közönségszavazatot elnyert mozifilmekből válogatott. Közöttük pedig a két film, ahol a kritikai szakma és a közönség a legkevésbé értett egyet:

…dobpörgés…

– a Star Wars: Az utolsó Jedik (magas kritikai, alacsony közönségértékelés),
– és a Terminator Genisys (alacsony kritikai, magas közönségértékelés).

Szó se róla, Az utolsó Jedik valóban megosztó film lett. A Filmtekercs eredeti kritikája inkább a közönséggel értett egyet: „aprópénzre váltja a legendát, feláldozza a mélységet néhány poén oltárán”. Ugyanakkor jóval később egy új cikket is közöltünk A Star Wars: Az utolsó Jedik védése címen: itt szerzőnk már azt állította, hogy „Rian Johnson az arany középutat kereste, és jó nyomon járt”. A film máig is valószínűleg a legvitatottabb a franchise-on belül, és a közönség körében is erős indulatokat váltott ki.

Terminator: Genisys viszont meglepetés, már amennyiben annak idején – a benyomásaink szerint – a közönség sem kedvelte: ezt alátámasztja az is, hogy e film esetében valójában nem magas közönségértékelésről és alacsony kritikai értékelésről van szó, hanem alacsony közönségértékelésről és még annál is sokkal alacsonyabb kritikai értékelésről. Mi ezt írtuk (nos, lehet, hogy a közönségből valóban finomabban fogalmaztak volna): „ötlettelen akciójelenetekkel és szappanoperákra jellemző családi konfliktussal tüntet maga ellen.”

A „kritikusok szerették, közönség utálta” mezőny következő toplistás címei Az utolsó Jedik után: Noé, Marvel kapitány és a Pokolba taszítva. A „közönség szerette, kritikusok utálták” mezőny győztesei pedig a Genisys után: Az Igazság Ligája (mármint az eredeti verzió), A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja, és az Utazók. (Pedig utóbbit mi például nem is utáltuk. Annyira. Vizuális élménynek ugyanis elment.)

A többi részletért érdemes megnézni magát az infografikát ezen a linken.

Havasmezői Gergely

Havasmezői Gergely a Filmtekercs egyik alapítója. Történészként és újságíróként végzett, kommunikációs doktoriján dolgozik. Specializációja a film- és mozitechnika, a sci-fi és a társadalmi problémákkal foglalkozó filmek.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com