Hírek

Torinóban tarolt a VAN

van-valami-furcsa-es-megmagyarazhatatlan1Négy díj a magyar diplomafilmnek: Reisz Gábor VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című  rendezése a zsűri különdíját és a közönségdíjat is elnyerte a 32. torinói filmfesztiválon.

Négy díjat nyert Reisz Gábor diplomafilmje a szombat este véget ért 32. Torinói Filmfesztiválon, Olaszország rangos nemzetközi filmes seregszemléjén. A Filmalap támogatásával készült VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című alkotás a zsűri különdíját és a közönségdíjat is elnyerte. A fesztivál hivatalos díjai mellett a diákzsűri a legjobb forgatókönyv díjával jutalmazta a magyar alkotást, továbbá a Torinosette című újság olvasóinak közönségdíját is Reisz Gábor első játékfilmje kapta meg. A díjakat az alkotók – Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-operatőr, Tálas Zsófia vágó és Berkes Júlia producer – személyesen vették át a szombat esti díjátadón.

A díjakról döntő ötfős nemzetközi zsűrit Ferzan Özpetek forgatókönyvíró-filmrendező elnökölte és tagja volt Pálfi György. A fesztivállal párhuzamosan megrendezett TorinoFilmLab filmterv fejlesztő fórumon Pálfi György és Nagy Gergő A hang (The Voice) című filmtervvel elnyerte a Les Arcs Coproduction Village díját.

Reisz Gábor diplomafilmje a Filmalap támogatásával készült a Proton Cinema és az SZFE koprodukciójában. Október 30. óta látható a hazai mozikban, eddig több mint 25.000-en nézték meg, ezzel az év egyik kiemelkedő magyar filmsikere lett. A VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan világpremierje a Karlovy Vary-i filmfesztiválon volt nyáron, majd többek között Palics, Helsinki, Luxembourg és Cottbus filmfesztiváljai tűzték műsorukra.

Reisz Gábor rendező-forgatókönyvíró-zeneszerző (korábbi rövidfilmjei: Valakinek a valamije, Külalak, Nekem Budapest) VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan című első játékfilmje a ma Budapestjén játszódó rendhagyó, gyakran szürreális „így jöttem-film”, melynek főszereplője a 29 éves Áron. „Egy nap Eszter kivette a hajszálait a lefolyóból és elhagyott. Azt mondta, hogy életképtelen vagyok. Nem tudom milyen az életképes. Az anyám annyira szeretné, hogy felnőjek, hogy inkább megírja az önéletrajzomat helyettem, csak történjen már valami.” – áll a Ferenczik Áron színész-rendező főszereplésével, Takács Katalin, Kovács Zsolt, Makránczi Zalán és számos amatőr szereplővel forgatott vígjátéki elemekkel tarkított felnőtté válás film szinopszisában.

A film producere Berkes Júlia és Bosnyák Miklós, koproducere Petrányi Viktória.

Végh Márton

Gondolatban voltam már tanár, író, fényképész, operatőr és vágó. Jelenleg a Debreceni Egyetem kommunikáció- és médiatudomány szakos hallgatójaként az újságírás foglalkoztat leginkább. Ezen a területen úgy érzem kibontakoztathatom írói ambícióimat, ráadásul mindezt összeköthetem filmek iránti rajongásommal, ami egész életemet végigkísérte:

Gyermekként lenyűgözött nagypapám videótékája. Általános iskolásként a kamera előtt, középiskolásként a kamera mögött tevékenykedtem. 2005-ben egy filmes pályázat fődíjaként egy hetes hollywoodi vakáción vehettem részt, majd jegyeket kezeltem a helyi multiplexben. Egyetemi záródolgozatomat a magyar horrorfilmek utáni kutatásnak szenteltem, jelenleg pedig a Filmtekercs gyakornoki programjának köszönhetem, hogy kapcsolatom a filmekkel tovább mélyíthetem.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés