Hírek

Törőcsik Mari kapta a Kölcsey-emlékplakettet

Törőcsik MariTörőcsik Mari Kossuth- és Jászai Mari-díjas színésznő kapta meg idén a Kölcsey Társaság által alapított emlékplakettet.

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett szatmárcsekei ünnepségen Jánosi Zoltán, a Kölcsey Társaság elnöke laudációjában méltatta a betegsége miatt távolmaradó színésznőt, majd jelképesen átadta számára a Melocco Miklós szobrászművész által készített plakettet. A színművész telefonon keresztül mondott köszönetet: felelevenítette a Himnuszhoz kapcsolódó gyerekkori emlékeit, majd meghatottan Pilinszky János Négysoros című versével köszönte meg az elismerést.

Az 1995-ben alapított Kölcsey-emlékplakettet a magyar művésztársadalom azon képviselői kaphatják meg, akik életművükkel és tevékenységükkel nagyban hozzájárultak a hazai és az egyetemes kultúra gazdagításához. Tavaly Vári-Fábián László József Attila-díjas költő, műfordító vehette át, de a díjazottak között volt Sebestyén Márta népdalénekes, Görömbei András irodalomtörténész-esszéíró, Jankovics Marcell filmrendező, Makovecz Imre építész és Csoóri Sándor költő is.

Jánosi Zoltán hangsúlyozta, hogy Törőcsik Mari jóval több mint száz filmben és számtalan színházi előadásban megformált szerepei felejthetetlenül rajzolódnak rá kulturális emlékezetünkre. Felidézte, hogy Törőcsik Marit külföldön is számos elismeréssel, Chicagóban, Cannes-ban, Karlovy Vary-ban és Salernóban a legjobb női alakítás díjával, itthon pedig többek közt Balázs Béla-, Kossuth- és Jászai Mari-díjjal, valamint a Nemzet Színésze címmel tüntették ki.

A több száz érdeklődő részvételével a helyi református templomban megtartott ünnepségen a díjátadót megelőző istentiszteleten Kiss-Rigó László római katolikus püspök arról beszélt, a kultúra áldása és hatása éppen az, hogy közösséggé tud formálni és kovácsolni egy csoportot vagy egy nemzetet. A kultúra identitást ad és erősít, ezzel immunitást nyújt minden szellemi és lelki rossz befolyás ellen  tette hozzá.

A magyar kultúra napját – 1989 óta– január 22-én ünneplik, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt. Az ünnepséget követően a résztvevők elhelyezték az emlékezés koszorúit Kölcsey Ferenc síremlékénél.

Add Comment

Click here to post a comment

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Podcast

Hirdetés

Hirdetés