Hírek

Oscart a képzeletbeli Hitlernek? – Átadták a Torontói Filmfesztivál díjait

Lezajlott a Torontói Filmfesztivál díjátadó gálája, ami tudjuk, mit jelent: megkezdődött a 2019-es díjszezon.

Mint minden évben, idén is nyugodtan elővehetjük a régi mantrát: a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon bejutni a top 3-ba már több mint fél siker az Oscarhoz vezető úton. Nézzünk csak a számokra: az elmúlt tíz évben 15 film került be innen az Amerikai Filmakadémia legjobb film felhozatalába, amiből 6 meg is nyerte az Oscar fődíját – kettő pedig a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrot.

Idén Taika Waititi furcsa filmalkotása, a Christine Leunens regénye nyomán készült Jojo Rabbit kapta a legtöbb szavazatot

– kisebb meglepetésre azok után, hogy a kritikusok annyira nem voltak elragadtatva tőle. De ez nem egyedülálló eset, hisz a tavalyi győztes Zöld könyv sem volt éppen az újságírók kedvence, végül mégis megkapta az Oscart. A Jojo Rabbitre hasonló sors várhat, hisz azt valószínűleg senki nem várta, hogy egy Hitleren, a világháborún, a könyvégetésen és más szörnyűségeket kifigurázó szatíra nem lesz megosztó.

A második és a harmadik helyet megszerző két alkotásra is szép jövő vár a statisztikák alapján. Ebből az egyik Noah Baumbach filmje Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben. A Marriage Story pár hete mutatkozott be Velencében, ahol a kimagasló kritikák ellenére sem nyert díjat. De ezt a malőrt most Toronto alaposan helyretette, így a Netflix filmje szinte betonbiztos résztvevővé vált. Egy olyan résztvevővé, ami sokkal közelebb került a kritikusok szívéhez, mint a Jojo Rabbit.

A harmadik film a top 3-ból, akárcsak tavaly, egy nem angol nyelvű alkotás. Az Élősködők még az év első felében debütált Cannes-ban, ahonnan a fesztivál fődíjával, az Arany Pálmával távozott. Bong Joon-ho filmje már azóta a szóbeszéd tárgya, nagyon sokan várták, hogy idegen nyelvű filmként is megérkezhet majd a versenybe. Persze addig még sok minden történhet, egyelőre azonban úgy tűnik, megérkezett.

Németh Barna

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg egy könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében filmekkel és sorozatokkal foglalkozik, azon belül is elsősorban fesztiválokkal és a függetlenekkel.

FM ‘tekercs Podcast

Hirdetés

Hirdetés

Weboldalunkon sütiket használunk.

Ez a weboldal cookie-kat és más követési megoldásokat alkalmaz elemzésekhez, a felhasználói élmény javításához, személyre szabott hirdetésekhez és a hirdetési csalások felderítéséhez. Az Adatvédelmi tájékoztatóban részletesen is megtalálhatóak ezek az információk..