Hírek

Oscart a képzeletbeli Hitlernek? – Átadták a Torontói Filmfesztivál díjait

Lezajlott a Torontói Filmfesztivál díjátadó gálája, ami tudjuk, mit jelent: megkezdődött a 2019-es díjszezon.

Mint minden évben, idén is nyugodtan elővehetjük a régi mantrát: a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon bejutni a top 3-ba már több mint fél siker az Oscarhoz vezető úton. Nézzünk csak a számokra: az elmúlt tíz évben 15 film került be innen az Amerikai Filmakadémia legjobb film felhozatalába, amiből 6 meg is nyerte az Oscar fődíját – kettő pedig a legjobb idegen nyelvű filmnek járó szobrot.

Idén Taika Waititi furcsa filmalkotása, a Christine Leunens regénye nyomán készült Jojo Rabbit kapta a legtöbb szavazatot

– kisebb meglepetésre azok után, hogy a kritikusok annyira nem voltak elragadtatva tőle. De ez nem egyedülálló eset, hisz a tavalyi győztes Zöld könyv sem volt éppen az újságírók kedvence, végül mégis megkapta az Oscart. A Jojo Rabbitre hasonló sors várhat, hisz azt valószínűleg senki nem várta, hogy egy Hitleren, a világháborún, a könyvégetésen és más szörnyűségeket kifigurázó szatíra nem lesz megosztó.

A második és a harmadik helyet megszerző két alkotásra is szép jövő vár a statisztikák alapján. Ebből az egyik Noah Baumbach filmje Adam Driverrel és Scarlett Johanssonnal a főszerepben. A Marriage Story pár hete mutatkozott be Velencében, ahol a kimagasló kritikák ellenére sem nyert díjat. De ezt a malőrt most Toronto alaposan helyretette, így a Netflix filmje szinte betonbiztos résztvevővé vált. Egy olyan résztvevővé, ami sokkal közelebb került a kritikusok szívéhez, mint a Jojo Rabbit.

A harmadik film a top 3-ból, akárcsak tavaly, egy nem angol nyelvű alkotás. Az Élősködők még az év első felében debütált Cannes-ban, ahonnan a fesztivál fődíjával, az Arany Pálmával távozott. Bong Joon-ho filmje már azóta a szóbeszéd tárgya, nagyon sokan várták, hogy idegen nyelvű filmként is megérkezhet majd a versenybe. Persze addig még sok minden történhet, egyelőre azonban úgy tűnik, megérkezett.

Németh Barna

Németh Barna

Németh Barnabás a Szegedi Tudományegyetemen végzett magyar szakon, jelenleg néhány könyvkiadónál dolgozik. Szabadidejében olvas és sorozatokkal foglalkozik, díjszezon idején pedig a díjszezonnal.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya