Hírek

Torontóban mutatják be Xavier Dolan első angol nyelvű filmjét

A fiatal kanadai rendező új filmje, a The Death and Life of John F. Donovan, sztárgárdával mutatkozik be a fesztiválon.

A még mindig csak 29 éves kanadai színész-rendező – aki 19 éves korában debütált a cannes-i filmfesztiválon a Megöltem anyámat című munkájával – hetedik nagyjátékfilmjét angol nyelven forgatta le. A The Death and Life of John F. Donovan című filmre a vártnál többet kellett várni. A projektről először 2014 decemberében halhattunk, ekkor jelentette be Dolan, hogy angol nyelven rendezi meg új filmjét, azonban időközben a sztárgárdával a fedélzeten elkészült dráma jelentős változásokon esett át a vágóasztalon.

Februárban röppent fel ugyanis a hír, hogy a film egyik legnagyobb sztárszínészét, az Oscar-jelölt Jessica Chastaint Dolan egy az egyben kivágta a filmjéből. A rendező ekkor az Instagramon indokolta a döntését, melyben úgy fogalmaz, szimplán szakmai döntésről volt szó. Mindenesetre azért pikáns találkozása lehet a két filmesnek az Az című horror folytatásának a forgatásán, ugyanis abban a filmben Jessica Chastain és Xavier Dolan is színészként működik közre.

Az amúgy is bivalyerős TIFF program így még érdekesebbé válik. A fesztiválon többek között Nemes Jeles László Napszálltája is látható lesz, a torontói programon évről évre rengeteg Oscar-film tűnik fel, így azt is megtudhatjuk, vajon Xavier Dolan végre eljut-e az aranyszobor közelébe, miután két idegennyelvű filmjével, a Mommyval és azEz csak a világ végével is az Oscar szűkített listájára került, de jelölést nem szerzett.

A film egy gyerekszínész visszaemlékezéseiből bontakozik ki, melyben megismerhetjük egy kiégett tévés idoljával kötött barátságát. Xavier Dolan a hírnévvel, a showbiznisszel járó nehézségekre hívja fel a figyelmet, melyeknek a filmes karrierről álmodozó fiatalok még nincsenek tudatában.

A filmben feltűnik még Kit Harington, Natalie Portman, Susan Sarandon, Kathy Bates, Thandie Newton, Jacob Tremblay és Ben Schnetzer is.

Magyar bemutatóról egyelőre nincs hír, ha azonban jól szerepel a tengerentúli díjkiosztókon, jó eséllyel télen behozzák a hazai forgalmazók.

Avatar

Papp Atilla

Papp Atilla a Budapesti Corvinus Egyetem kommunikáció és médiatudomány szakán végzett, 2018 óta tagja a Filmtekercsnek. Akut celluloidfüggő, a százmilliós blockbustertől a filléres kísérleti filmig minden érdekli.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

A melodráma igenis több a túlcsorduló érzelmektől. Viszont ehhez vajon az kell, hogy a szerelem beteljesületlen maradjon?

A VLOGtekercs ehavi adásában Spike Jonze A nő és Marc Webb 500 nap nyár című filmjei kerülnek terítékre. Bemutatjuk, hogy a melodráma (minden felszínes vélemény ellenére) nem feltétlenül süpped középszerűségbe. A két film összehasonlításával kiütköznek a műfajban rejlő lehetőségek, valamint az is, hogy azon túl miben újítanak az alkotók.

Műsorvezetők: Énekes Gábor
Szöveg: Énekes Gábor
Vágó: Nagy Tibor
Főcím: Gyenes Dániel
Projektvezető: Nagy Tibor
Producer: Molnár Kata Orsolya