Hírek

TIFF 2016: Sally Hawkins Kanada leghíresebb naiv festőjét játssza

maudie_02Elragadtatottan fogadta a Torontói Filmfesztivál közönsége a naiv stílusban alkotó kanadai festőnő, Maud Lewis életéről szóló filmet, amelynek címszerepét Sally Hawkins alakította.

Maud Lewis Kanada legismertebb népművésze volt, amikor 67 évesen 1970-ben elhunyt. A Maudie című életrajzi dráma bemutatja, hogy a súlyos ízületi gyulladásban szenvedő művész hogyan kerekedett felül a fizikai nehézségeken, hogy az alkotásnak éljen.

Hawkins egy másik film forgatása miatt nem lehetett jelen a hétfői torontói premieren, ám a nézőknek küldött üzenetében hangsúlyozta, hogy „élete nagy szerepét” alakíthatta.

A BBC News beszámolója szerint a kritikák elismerően szóltak a festőnő egyre romló egészségi állapotát hűen ábrázoló brit színésznő játékáról, egy kritikus úgy vélte, Hawkins az Oscart is megérdemelné alakításáért.

A festőnő férjét, Everett Lewist Ethan Hawke játszotta. Különleges románcuk azzal kezdődött, hogy a férfi felfogadta Maudot házvezetőnőnek, ám elbűvölte, hogy milyen színes festményekkel borítja apró faháza falait. Egymásba szerettek, és Everett átvette a házimunkát, Maud pedig azon túl csak a festészettel és művei eladásával foglalkozott.

Hawke a premier után úgy fogalmazott, hogy szerinte Maud Lewis „kíméletlen feminista” volt. Elárulta, hogy felesége hívta fel a figyelmét a film forgatókönyvére, amely az asztalán várakozott.

„Egy nap, amikor hazamentem, könnyek között találtam. Már a legrosszabbra gondoltam, de ő fogta a forgatókönyvet és azt mondta: »meg kell csinálnod ezt a filmet«. Rábólintottam, hogy rendben, majd elolvasom. De ő azt felelte: »Nem ezt mondtam, hanem hogy meg kell csinálnod!«” – idézte fel a színész, akinek A hét mesterlövész című filmje is a torontói mustrán debütált a napokban.

Aisling Walsh ír rendező a Maud és Everett közötti kapcsolatot „szép szerelmi történetként” írta le. A rendezőnő arra biztatta a közönséget, hogy nézzen utána alaposabban Lewis művészetének.

Az új-skóciai kis faház, amelyben a pár élt, ma múzeumként látogatható.

A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 18-ig tart.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com