Hírek

TIFF 2016: Sally Hawkins Kanada leghíresebb naiv festőjét játssza

maudie_02Elragadtatottan fogadta a Torontói Filmfesztivál közönsége a naiv stílusban alkotó kanadai festőnő, Maud Lewis életéről szóló filmet, amelynek címszerepét Sally Hawkins alakította.

Maud Lewis Kanada legismertebb népművésze volt, amikor 67 évesen 1970-ben elhunyt. A Maudie című életrajzi dráma bemutatja, hogy a súlyos ízületi gyulladásban szenvedő művész hogyan kerekedett felül a fizikai nehézségeken, hogy az alkotásnak éljen.

Hawkins egy másik film forgatása miatt nem lehetett jelen a hétfői torontói premieren, ám a nézőknek küldött üzenetében hangsúlyozta, hogy „élete nagy szerepét” alakíthatta.

A BBC News beszámolója szerint a kritikák elismerően szóltak a festőnő egyre romló egészségi állapotát hűen ábrázoló brit színésznő játékáról, egy kritikus úgy vélte, Hawkins az Oscart is megérdemelné alakításáért.

A festőnő férjét, Everett Lewist Ethan Hawke játszotta. Különleges románcuk azzal kezdődött, hogy a férfi felfogadta Maudot házvezetőnőnek, ám elbűvölte, hogy milyen színes festményekkel borítja apró faháza falait. Egymásba szerettek, és Everett átvette a házimunkát, Maud pedig azon túl csak a festészettel és művei eladásával foglalkozott.

Hawke a premier után úgy fogalmazott, hogy szerinte Maud Lewis „kíméletlen feminista” volt. Elárulta, hogy felesége hívta fel a figyelmét a film forgatókönyvére, amely az asztalán várakozott.

„Egy nap, amikor hazamentem, könnyek között találtam. Már a legrosszabbra gondoltam, de ő fogta a forgatókönyvet és azt mondta: »meg kell csinálnod ezt a filmet«. Rábólintottam, hogy rendben, majd elolvasom. De ő azt felelte: »Nem ezt mondtam, hanem hogy meg kell csinálnod!«” – idézte fel a színész, akinek A hét mesterlövész című filmje is a torontói mustrán debütált a napokban.

Aisling Walsh ír rendező a Maud és Everett közötti kapcsolatot „szép szerelmi történetként” írta le. A rendezőnő arra biztatta a közönséget, hogy nézzen utána alaposabban Lewis művészetének.

Az új-skóciai kis faház, amelyben a pár élt, ma múzeumként látogatható.

A Torontói Nemzetközi Filmfesztivál szeptember 18-ig tart.

Podcast

Hirdetés

Hirdetés

VlogTekercs

Kilépve a karanténból, de még annak hatása alatt elkészítettük a VLOGtekercs Romantika és nevetés listáját! 12 olyan vígjátékot és-vagy romantikus filmet listáztunk nektek, amit azoknak is látniuk kell, akiket egyébként hidegen hagy valamelyik műfaj. Az egy tucat film között van tinikomédia, animációs film, kicsit alpári, vagy éppen visszafogottabb, de egészen abszurd mozi is, hogy az egész család kedvére válogathasson. Igyekeztünk az elmúlt húsz év filmterméséből válogatni, de volt néhány klasszikus darab, amit annyira a szeretünk, hogy muszáj volt feltennünk a listára. Ráadásul arra is figyeltünk, hogy mindegyik filmet megtaláljátok valamelyik hazai streaming-szolgáltatón!

Inkább elolvasnád?

 

  • Műsorvezetők: Németh Míra, Énekes Gábor
  • Vágó: Nagy Tibor
  • Főcím: Gyenes Dániel
  • Projektvezető: Nagy Tibor
  • Producer: Molnár Kata Orsolya