Hírek

Torontói filmfesztivál – A Jackie és a Norman sztárjai a díjszezon esélyesei között

natalie-portman-4Az idei díjszezon esélyesei között szerepelnek a Jackie, a Norman és a Bleed for This sztárjai: a Torontói filmfesztiválon (TIFF) nagy visszhangot kapott  Natalie Portman, Richard Gere és Miles Teller is.

A velencei filmfesztiválról a legjobb forgatókönyv díjával távozó, Jackie Kennedyről szóló életrajzi dráma forgalmazási jogát a Fox Searchlight vásárolta meg hétfőn Torontóban. A stúdió a jelek szerint már az Oscar-versenyre gondol, a Jackie tipikus fesztiválfilm, amelynek sztárja, Natalie Portman – aki a Fekete hattyúval már nyert egy Oscart – ismét könnyen bekerülhet a színésznők Oscar-mezőnyébe.

Richard Gere alakítása a szokatlanul hosszú, de akkurátus címen futó Norman: The Moderate Rise and Tragic Fall of a New York Fixer (Norman: Egy New York-i „közvetítő” szerény felemelkedése és tragikus bukása) című életrajzi drámában szintén Oscar-jelölést érhet. Miles Teller pedig a Bleed for This című bokszolófilmmel került a hollywoodi díjszezon mezőnyébe.

A Jackie a chilei rendező, Pablo Larraín első angol nyelvű produkciója. A film a first lady portréját vázolja fel a férje, John F. Kennedy meggyilkolását követő négy nap eseményein keresztül. Larraín, a No és az El club rendezője idén egy másik életrajzi filmmel, a Neruda című alkotással is szerepel Torontóban – számolt be róla a The Wrap filmes portál.

A Jackie a gyilkosság után a gyásztól lesújtott, de haraggal teli özvegyet ábrázolja, felidézi a Theodore H. White-nak (Billy Crudup) adott interjúját, amelyben lehengerlő udvariassága mögött felbukkan csöndes harciassága. Larraín kamerája visszatekint a first lady híres televíziós fehér házi túrájára és visszajátssza a dallasi tragédiát is.

Portman aprólékosan kidolgozott, a jellegzetes akcentusra is figyelmet fordító alakításában Jackie szenvedélyes és önálló személyiség, aki elszántan dolgozik imázsa, kompetenciája és öröksége megteremtésén.

A Richard Gere által eljátszott kisember, Norman Oppenheimer egész élete merő színjáték, soha nem lép ki az utcára a maga teremtette maszk nélkül. Igazi szélhámos, aki szívességekkel kereskedik, és mindenkit megpróbál meggyőzni arról, hogy fontosabb személyiség, mint valójában. A szerencse akkor mosolyog rá, amikor egy befutott izraeli politikus, akire korábban jó benyomást tett, felkarolja.

Joseph Cedar izraeli rendező-forgatókönyvíró portréjában – amely kitűnően rajzolja meg az ismeretségeket gyűjtő és azokkal házaló mindenkori normanok archetípusát – sok a keserű vonás, a főhős sorsa tragikus fordulatot vesz, a zene és a film hangulata azonban mégsem engedi szomorúságba süllyedni a nézőt.

A súlyos balesete után csodálatos módon talpra álló és a boksz világába visszatérő világbajnokról, Vinny Pazról szóló Bleed for This főszereplőjének, Miles Tellernek a játéka szintén sok kritikust megragadott.

Az Oscar-szavazók körében egyébként is népszerűek az ilyen típusú mozik. Ben Younger rendező letaglózó és cseppet sem finnyás filmet forgatott, amelyből nem hiányzik a szorítóbeli küzdelem kegyetlensége és a felépülésért folytatott harc kínja sem.

A torontói filmfesztivál vasárnap ér véget.

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com